MAE: Declaratia vicepremierul rus Dmitri Rogozin este foarte grava

Dispută diplomatică Moscova-București: vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, se plînge că România i-a interzis accesul în spațiul său aerian la cererea Statelor Unite. El a sărbătorit ieri Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste la Triraspol, în auto-proclamata Republică Transnistria.

Dimitri Rogozin afirmă că data viitoare ar putea să se afle la bordul unui avion de luptă. Ministerul de Externe cere Rusiei să precizeze public dacă își asumă ori nu această poziție.

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a mers la Tiraspol, în Transnistria – unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Victoriei împootriva Germaniei naziste.

De acolo, oficialul rus a scris pe contul său de Twitter că nu are cum să întoarcă în țară pentru că România i-a interzis accesul în spațiul aerian, la solicitarea Statelor Unite.

Rogozin continua, cităm, ‘data viitoare voi zbura la bordul unui TUPOLEV – 160’. Precizăm că aeronava este un bombardier rusesc, considerat până în prezent cel mai mare avion de luptă din lume.

Imediat, Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat și a spus că această afirmație este una foarte gravă.

MAE a solicitat autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă astfel de afirmații reprezintă poziţia oficială faţă de țara noastră.

Să mai spunem că lui Dmitri Rogozin i-a fost interzis să survoleze și spațiul aerian al Ucrainei motiv pentru care, pentru a ajunge la Tiraspol, sustine ca a ales ruta Bulgaria-România.