Confidenţialitate

MAE consideră „complet nepotrivit” mesajul Ambasadei Ruse de la București care a catalogat act terorist gestul lui Bogdan Drăghici | AUDIO

Ministerul Afacerilor Externe cataloghează drept „complet nepotrivit” mesajul Ambasadei Ruse de la București, în urma incidentului de ieri, când un bărbat a intrat cu mașina în gardul ambasadei și apoi și-a dat foc. Oficialii ruși au declarat că barbatul a fost sub influența „isteriei anti-ruse” și, prin vocea ambasadorului Valeri Kuzmin, acuză un act terorist. Nici vorbă de așa ceva, îi contrazice și Bogdan Staicu, procuror șef al Parchetului Tribunalului București, care se ocupă de anchetă.

„Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucha”, este mesajul Ambasadei Ruse, după ce o mașină a intrat în gardul institutiei apoi a luat foc. În automobil au fost găsite mai multe recipiente cu substanțe inflamabile.

A fost vorba despre o incendiere intenționată, spune procurorul, șef Bogdan Staicu.

„Mașina a intrat în poartă. Imediat după, persoana aflată în autoturism a aprins un dispozitiv și în felul acesta s-a produs incendiul în interiorul mașinii”, a explicat Bogdan Staicu.

La volan se afla Bogdan Drăghici, președintele asociației TATA, care tocmai fusese condamnat in prima instanta la 15 ani și 4 luni de închisoare pentru că și-a agresat sexual fiica minoră. Barbatul a murit.

„Nu putem afirma la momentul acesta că acest gest ar avea legătură cu altceva decât cu circumstanțe personale”, a explicat procurorul.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe respinge poziția misiunii diplomatice ruse de la București. O consideră drept „pripită”, „complet nepotrivită” și „inoportună” și le cere oficialilor ruși „reținere maximă” în interpretări până la finalizarea anchetei.

În plus, Ministerul subliniază că niciun oficial rus nu a avut de suferit în urma celor întâmplate. MAE condamnă, încă o dată, și crimele comise în Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei, fiind comise în zone aflate sub ocupaţia forţelor armate ruse.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: MAE, apel către Ambasada Rusiei „să manifeste reținere maximă” înainte de o anchetă privind mașina care a luat foc în fața instituției

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.