Confidenţialitate

MAE a reziliat contractul de închiriere pentru reședința șefei ICR de la Londra. Chiria costa 6.500 de lire pe lună

Ministrul Afacerilor Externe a dispus rezilierea contractului de închiriere pentru reședința șefei Institutul Cultural Român de la Londra. Directoarea va trebui să se mute în apartamentul din cladirea Institutului în care au stat toți cei 4 directori ICR Londra de până acum.

De asemenea, în urma scandalului apărut, ministrul Bogdan Aurescu a cerut verificarea situației tuturor contractelor similare.

Numită în funcție în aprilie, Catinca Nistor a refuzat să stea în locuința de protocol din Belgrave Square, un vechi palat aristocratic din secolul al XIX-lea care servește drept sediu al ICR Londra. A facut cerere pentru o altă locuință, iar Ministerul Afacerilor Externe i-a plătit o chirie de 6.500 de lire lunar pentru un apartament de 120 de metri pătrați situat lânga celebrul magazin Harrods, potrivit ziarului Libertatea.

Ministerul susține acum că, din informările primite, la momentul preluării postului de către Catinca Nistor nu erau spații disponibile în sediul Institutului care să poată fi utilizate ca reședință.

Mai mult, responsabilitatea pentru alegerea locuinței îi aparține Catincăi Nistor și nu a implicat în nicio etapă conducerea MAE. Șefa ICR Londra este un personaj controversat: a fost numită fără concurs și a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru Cultură a Senatului, cu toate că nu a fost în stare să spună care sunt principalele sale două obiective odată ce preia mandatul.

Deși conform statutului corpului diplomatic nu are voie să desfășoare alte activități, Catinca Nistor are o rubrică la un post TV pentru care își ia concediu fără plată – notează Libertatea. Mai mult, ar fi mințit în CV, ulterior descoperindu-se că a frecventat doar cursurile unei școli de vară organizate de London School of Economics, nu cursurile universitare. A fost director interimar al Teatrului Bulandra de unde a fost data afara în urma unui protest al actorilor, iar în primă instanță Tribunalul București a obligat-o să returneze teatrului aproape 7.000 de euro, bani pe care și i-ar fi atribuit fără drept.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.