Confidenţialitate

MAE a repatriat încă un cetăţean român din Siria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a repatriat încă un cetăţean român din Siria, amintind că, de la debutul operaţiunilor de evacuare din Siria, din 2011, au fost repatriaţi 740 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora.

În urma demersurilor complexe susţinute la nivelul Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, la data de 15 octombrie 2017 au fost finalizate procedurile de repatriere a unui cetăţean român.

Cu sprijinul Echipelor Consulare Mobile ale misiunilor diplomatice române de la Damasc şi Beirut, acesta a părăsit duminică teritoriul sirian pe cale terestră către Liban, de unde şi-a continuat deplasarea către România, pe cale aeriană, informează Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că a suportat în întregime costurile aferente transportului terestru şi aerian pentru cetăţeanul român repatriat.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate, precizează ministerul.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia, aflaţi pe teritoriul Siriei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict de a părăsi zona şi de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât şi al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.