Macron: O nouă pagină în politica franceză/ Le Pen: Vot istoric

Rezultate parțiale

Ministerul de Interne a anunţat duminică seara primele rezultate parţiale după numărarea a 20 de milioane de voturi din Franţa. Aceste rezultate parţiale o dau pe prima poziţie pe Marine Le Pen cu 24,38% din sufragii, urmată de cele 22,19% de voturi adunate de Emmanuel Macron, scrie BBC News.

Totuşi, aceste rezultate parţiale nu au inclus şi voturile din marile oraşe franceze, unde urnele au rămas deschise cu o oră mai mult faţă de majoritatea secţiilor din Franţa.

De asemenea, pe poziţia a treia este conservatorul Francois Filllon cu 19,63%, urmat cu 18,09% de către prezidenţiabilul extremei-stânga Jean-Luc Melenchon.

Estimări

Potrivit tuturor estimărilor, Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt candidații care se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, programat pentru 7 Mai.

Emmanuel Macron a fost felicitat de președintele Francois Hollande pentru victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale, după publicarea sondajelor de opinie.

Toate sondajele realizate în ziua votului îl prezintă pe centristul Macron drept candidatul care a obținut cele mai multe voturi din partea electoratului francez.

Indiferent de procentajul estimat și în ciuda marjelor de eroare specifice sondajelor, extremista Marine Le Pen este a doua clasată în opțiunile de vot ale francezilor.

 

Sondajele

Sondajul Ipsos îl arată cu 23,7% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.

Sondajul Harris Interactive îl arată cu 23% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 22% din sufragii de Marine Le Pen.

Sondajul Kantar Sofres One point  îl arată cu 23,8% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.

 

Macron: Am întors o nouă pagină în politica franceză

Prezidenţiabilul En Marche, Emmanuel Macron, 39 de ani, a declarat duminică seara că alegătorii săi au reuşit să întoarcă o nouă pagină în politica franceză.

Fostul bancher de investiţii este cunoscut pentru că a ocupat funcţia de ministru al Economiei (2014-2016), fiind promovat în politică de preşedintele socialist Francois Hollande. Acesta a pus bazele unei mişcări politice nepartizane cu scopul declarat de a depăşi limitele unor formaţiuni tradiţionale de dreapta sau stânga prin politici care combină protecţia statului şi libertatea pieţei pentru a încuraja inovaţia.

 

Le Pen: E în joc supraviețuirea Franței

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, 48 de ani, a promis duminică noaptea că-i va elibera pe francezi de elitele arogante. Prezindenţiabila populistă încearcă să obţină prima victorie în alegerile prezidenţiale pentru formaţiunea de extremă-dreapta înfiinţată în 1972 de tatăl ei, Jean-Marie Le Pen. Aceasta a reuşit să schimbe imaginea formaţiunii, dintr-un partid de extremă-dreapta, cunoscut inclusiv pentru rasism, antisemitism şi homofobie, într-o adevărată mişcare antisistem care atrage atât clasa muncitoare, cât şi votanţii antiimigraţionişti şi eurosceptici din Franţa.

 

Reacții după anunțarea primelor estimări

Prezidenţiabilul Les Republicans, Francois Fillon, şi-a recunoscut înfrângerea în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi a anunţat că va vota pentru Emmanuel Macron.

Politicianul conservator şi-a avertizat susţinătorii cu privire la pericolul reprezentat de ascensiunea extremei-drepte şi de o victorie a lui Marine Le Pen în cursa pentru palatul Elysee.

”Extremismul nu poate aduce decât durere şi dezbinare în Franţa”, a declarat candidatul Les Republicans

Fostul premier conservator Jean-Pierre Raffarin le-a cerut și el alegătorilor să-l sprijine fără ezitare pe candidatul En Marche.

”Fără nicio ezitare, în ceea ce mă priveşte noi trebuie să ne adunăm în spatele lui Emmanuel Macron”, a declarat fostul prim-ministru Jean-Pierre Raffarin, care a făcut parte din tabăra lui Francois Fillon.

 

Prezidenţiabilul Benoit Hamon a reacţionat imediat după publicarea primelor estimări şi exit-poll-uri, cerându-le alegătorilor socialişti să voteze în al doilea tur al scrutinului prezidenţial pentru Emmanuel Macron, tocmai pentru a învinge Frontul Naţional.

Hamon a declarat că formaţiunea socialistă a suferit o ”lovitură istorică” în primul tur al alegerilor anticipate şi a cerut o victorie ”cât mai puternică” în faţa Frontului Naţional.

Premierul Bernard Cazeneuve le-a cerut tuturor democraţilor să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pentru Macron.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS