Confidenţialitate

”Măcelarul din Balcani” rămâne condamnat la închisoare pe viață

Fostul lider militar al sârbilor Ratko Mladici rămâne condamnat definitiv la închisoare pe viaţă pentru genocide şi crime împotriva umanităţii.

Cel supranumit ”Măcelarul din Balcani” a pierdut apelul făcut la condamnarea sa din 2017. Anunţul a fost făcut de Tribunalul Penal internaţional.

Ratko Mladici contestase condamnarea la închisoare pe viaţă pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul Războiului din Bosnia, în perioada 1992-1995.

Fostul general, în vârstă de 79 de ani, este considerat de Tribunalul Penal Internaţional ca fiind responsabil pentru asediul oraşului Sarajevo şi pentru masacrul de la Srebreniţa, în care au murit peste 8.000 de bărbaţi şi de băieţi musulmani.

Masacrul din Srebrenița din Bosnia, desfășurat într-o enclavă care ar fi trebuit să se afle sub protecția ONU, a fost cea mai gravă atrocitate comisă în Europa după Al Doilea Război Mondial.

Mladic nu este singurul lider sârb bosniac condamnat pentru genocid.

Radovan Karadzic a fost condamnat, în martie 2019, la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Iugoslavie.