Lupte intense intre militari si separatistii prorusi au loc in apropiere de Slaviansk, in estul Ucrainei

Există informații că militarii ucraineni au luat cu asalt posturile create de activiștii proruși.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a declarat că sunt victime în ambele tabere. Potrivit presei din Ucraina, cel puțin 8 militari au fost grav răniți.

Ministrul de Interne, care se află la un punct de control la aproximativ şase kilometri de locul luptelor, a declarat că singura tactică este să avanseze încetul cu încetul către centru orașului Slaviansk.

Oficialul a spus citez ‘se duce un război împotriva țării noastre, iar misiunea este de a elimina teroriştii’.

La rândul lui, șeful Gărzii Naţionale din Ucraina a declarat că separatiștii sunt bine antrenaţi şi echipaţi.

În zonă civilii nu sunt lăsați să treacă. Cel puțin 800 de separatiști se luptă cu militarii ucraineni.

Situaţia continuă să fie la fel de tensionată şi în Doneţk, Kramatorsk sau Mariupol, unde se dau lupte între separatişti şi armata ucraineană. Geamurile clădirilor oficiale sunt sparte, iar maşinile – incendiate.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Lugansk spune că ‘Atacatorii formează un scut uman din femei, din spatele căruia trag asupra militarilor, folosesc arme automate şi grenade’.

Separatiştii din estul rusofon sunt hotărâţi să lupte până la capăt şi le-au cerut tuturor localnicilor să-i sprijine în lupta împotriva puterii de la Kiev.

Între timp, premierul ucrainean a ajuns la Odessa şi l-a demis pe şeful poliţiei locale. ‘Ceea ce s-a întâmplat la Odessa face parte din planul Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina. Intenţia Rusiei este distrugerea şi divizarea ţării’, a declarat Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei. Premierul a ordonat o anchetă, nemulţumit de modul în care a fost gestionată situaţia.