Lupoaica lui Traian, de la Muzeul Național de Istorie, a fost reparată

Monumentul Lupoaica lui Traian, aflat în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), a fost reparat, marţi după-amiază, de Primăria Generală a Capitalei.

Directorul instituţiei muzeale a declarat că primăria s-a mobilizat foarte repede, iar coada a fost sudată imediat.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că din cauză că monumentul se află în proprietatea Primăriei, muzeul nu poate lua măsuri pentru ca incidentul să nu se repete.

Directorul MNIR a amintit că monumentul a fost instalat în 2012 fără acordul instituţiei muzeale și că „trebuie citit într-o sintaxă caricaturală ca dovadă că majoritatea vizitatorilor scriu cuvinte grele în cartea de memorii şi în caietele de vizitatori ale muzeului despre acest monument. Mi se pare stranie combinaţia dintre un muzeu de istorie naţională şi acea operă.”

El a precizat că situaţia a generat şi un proces, după ce PMB a intabulat scările din faţa muzeului ca aparţinând domeniului public.

„Nu au avut acordul nostru, au avut acordul Comisiei pentru Monumentele de For Public şi un acord al Ministerului, pentru că noi ne-am opus instalării acestei piese, pentru că nu cadrează cu instituţia. Iar ca să treacă este opoziţia noastră, primăria a trecut la un act… au luat scările muzeului şi le-au impus în domeniul public, şi a trebuit să ne luptăm cu ei, să ne şi judecăm, ca să recuperăm scările care au fost intabulate ca fiind domeniul public al Primăriei Municipiului Bucureşti. De abia acum un an şi un pic am reuşit să aducem situaţia sub control, pentru că se opuneau cu vehemenţă restituirii scărilor”, a povestit Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Coada „Lupoaicei” s-a desprins duminică şi a fost preluată de reprezentanţii Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Generale a Capitalei.

Statuia împăratului Traian, din București, este o operă a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de Primăria Capitalei pe treptele Muzeului Național de Istorie a României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS