Confidenţialitate

Luni încep audierile în comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009

Primul care a fost chemat de parlamentari este fostul jurnalist Dan Andronic.

Acesta a susținut că, în seara celui de-al doilea tur al scrutinului, ar fi avut loc o întâlnire acasă la Gabriel Oprea la care ar fi participat și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și fostul șef al SRI, George Maior.

Președintele comisie de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor, a declarat recent că audierile încep cu Dan Andronic pentru că de la el a pornit toată povestea. În zilele următoare, vor fi chemați la audieri și Mircea Geoană, cel care a pierdut alegerile prezidențiale din 2009 în fața lui Traian Băsescu, dar și Viorel Hrebenciuc șeful campaniei electorale a PSD de atunci.

Au mai fost invitați Vasile Blaga fost ministru de Interne atunci și doi foști secretari de stat din MAI.

Mihai Fifor a declarat că în perioada următoare vor fi invitați pentru explicații inclusiv Traian Băsescu, Gabriel Oprea și persoanele care au mai participat acasă la fostul ministru la cina organizată în seara scrutinului din 2009.

Comisia parlamentară nu va verifica însă și faptele anchetate de Parchetul General.

Procurorii au deschis un dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Ancheta a începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic. Obiectivul comisiei de anchetă, spun parlamentarii, este acela de a verifica dacă instituții sau persoane au fost implicate în posibila viciere a rezultatului scrutinului.