Confidenţialitate

”Lună-Căpşună”, în această noapte

Luni  spre marţi noapte, solstiţiul de vară 2016 va coincide cu fenomenul de Lună plină. Pentru prima dată după 1967, cea mai lungă zi a anului – cunoscută sub numele de solstiţiu de vară – va coincide cu Luna plină, care, din acest motiv, a fost denumită ”Lună-Căpşună”.

Pe 21 iunie 2016, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice. La trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar ziua are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn este minim.

În România, potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, solstiţiul de vară 2016 se va produce pe 21 iunie la ora 01.34.

Ziua cea mai lungă a anului 2016 va avea în România o durată de 15 ore şi 32 de minute, iar cea mai scurtă noapte din acest an va avea o durată de 8 ore şi 28 de minute.

Între 22 iunie-2 iulie se va produce cel mai târziu apus de Soare, la ora 21:07 (la București). Zilele în care se produce cel mai devreme răsărit și cel mai târziu apus sunt aceleași și pentru alte regiuni ale țării, cu toate că diferă orele de apus/răsărit.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.