Confidenţialitate

LUMEA EUROPA FM: Povestea VoxiKids – un start-up autohton care digitalizează terapia logopedică I AUDIO

Statisticile arată că în România, peste 500.000 de copii se confruntă cu deficienţe de vorbire. Există însă doar aproximativ 4.000 de logopezi. Astfel că mulți părinți nu au acces la un logoped sau așteaptă luni de zile pentru a accesa un cabinet.

Compania a transformat o aplicație de mobil într-o clinică digitală dedicată dezvoltării limbajului copiilor – un produs de telemedicină unic în România.

Platforma are un impact social important. Terapia logopedică este acum mult mai accesibilă copiilor, oriunde s-ar afla.

VoxiKids este un model de antreprenoriat social. A fost creată de o echipă de tineri cărora li s-au alăturat psihopedagogi si logopezi. Are în portofoliu două produse: o aplicație de mobil sau tabletă, cu ajutorul căreia copiii pot exersa zilnic, într-un format interactiv, distractiv și util…, și o platformă online dedicată dezvoltării limbajului, care reunește specialiști în logopedie, părinți și copii.

Deficiența de limbaj se poate corecta dacă ședințele de logopedie încep cât mai devreme, sunt periodice și dacă părintele este alături de copil.

VoxiKids este o aplicație pentru mobil și tabletă. Copiii pot exersa zilnic de oriunde, singuri sau cu sprijinul părinților, într-un format interactiv, distractiv și util.

Aplicația facilitează terapia copilului printr-un program flexibil. Copilul învață jucându-se; sunt zeci de jocuri interactive, exerciții despre culori sau părțile corpului, activități captivante, sute de exerciții de vocabular și peste o mie de sunete înregistrate, cu ajutorul cărora cei mici își îmbunătățesc pronunția, memoria, atenția, își dezvoltă abilitățile de articulare a cuvintelor, vocabularul, cunoștințele generale și capacitatea de a înțelege.

 

Declanșarea pandemiei de coronavirus a fost momentul de reset pentru companie: start-up-ul a fost regândit atât ca model de business, cât și ca produs în sine; nevoia de adaptare a făcut ca aplicația pentru copiii cu deficiențe de limbaj să evolueze spre o clinică virtuală dedicată acestei terapii.

Cu fișe de pacienți și statistici legate de evoluția acestora, start-up-ul are, dincolo de business,  o misiune vitală pentru copii: conectează părinții și logopezii indiferent de locul în care se află, acoperind astfel virtual zonele geografice unde există un deficit de terapeuți.

Orice funcționalitate nou introdusă în sistem este mai întâi validată cu specialiști în logopedie.

În ceea ce privește aplicația de mobil, aceasta va include până la finalul anului și un modul de inteligență artificială pe zona de corectare a pronunției, mai spun reprezentanții companiei.

În prezent, start-up-ul împreună cu Asociația specialiştilor în terapia tulburărilor de limbaj din România colectează date pentru elaborarea unui studiu despre tulburările de pronunție în rândul copiilor. Rezultatele studiului vor fi puse gratuit la dispoziția întregii comunități de terapeuți de limbaj din țară.

Reglementarea telemedicinei în România reprezintă o schimbare mult așteptată. La nivel internațional, piața de e-health înregistrează o creștere rapidă. Produsele inovatoare – precum  tele-terapia live cu specialiști în logopedie – au nevoie de finanțări pentru dezvoltarea unor concepte cu impact major asupra a milioane de copii cu nevoi speciale. Nominalizarea la Central European Startup Awards pentru Best Social Impact Start-up confirmă că VoxiKids poate schimba lumea cu pași mici, dar siguri.

Manuela Nicolescu a stat de vorbă cu tinerii antreprenori, cu logopezi colaboratori, dar și cu părinți.

Sursa foto: arhivă AnaMaria Onică

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.