Confidenţialitate

Lumea Europa FM: Cupa Mondială Problemă, Qatar 2022 – „FIFA a ținut neapărat să țină Cupa Mondială acolo” | AUDIO

AUDIO. Cupa Mondială este cea mai urmărită competiție sportivă a Planetei. În premieră anul acesta, FIFA a ales să mute Campionatul Mondial iarna, spre deosebire de celelalte ediții care s-au desfășurat vara.

Și locul în care se joacă meciurile este mai puțin obișnuit. Țara gazdă este Qatar – primul stat arab care organizează o Cupă Mondială.

Decizia a fost criticată și nu este lipsită de controverse. Qatarul a fost acuzat că exploatat migranți pentru ridicarea stadioanelor, iar arenele au devenit adevărate cimitire pentru mii muncitori.

Cupa Mondială din 2022 este cel mai scump turneu final din istorie și aduce în prim-plan 32 de echipe naționale. România lipsește însă. Ultima apariție a țării noastre la o Cupă Mondială a fost în urmă cu 24 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Qatar, anunțată țară gazdă în 2010: „O zi mare pentru fotbal”

În urmă cu 12 ani, pe 2 decembrie 2010, președintele FIFA de la vremea respectivă – elvețianul Sepp Blatter – făcea un anunț controversat:

„Qatar va organiza Cupa Mondială din 2022.”

Șeful celui mai important for fotabalistic spunea, tot în 2010:

„Este o zi mare. Fotbalul este mai mult decât un joc, fotbalul înseamnă fair-play. Acest joc oferă foarte multă speranță umanității.
Niciodată Cupa Mondială nu a fost în Orientul Mijlociu. Lumea arabă așteaptă de mult timp acest lucru, așa că sunt un președinte fericit atunci când vorbim despre dezvoltarea fotbalului.”

Dar cum s-a ajuns ca Campionatul Mondial de Fotbal să fie organizat în Qatar? Dacă locul ales pentru prima Cupă Mondială organizată vreodată, din 1930, avea o însemnătate simbolică, procesul de selecție s-a birocratizat în timp.

Prima ediție a avut loc în Uruguay pentru că sud-americanii erau campioni la precedentele două olimpiade, iar statul sărbătorea 100 de ani de independență.

În prezent însă, la nivel oficial, țările care doresc să găzduiască Cupa Mondială trebuie să depună un dosar, să ai aibă infrastructură dezvoltată pentru ca, în final, să primească votul de la FIFA.

„Au fost o grămadă de scandaluri, inclusiv legate de decizia de a acorda Qatarului statut de țară gazdă. Au fost discuții despre interese electorale și financiare ale FIFA. Nu este o instituție curată, nici nu cred că ar putea fi o instituție cu o imagine imaculată pentru sunt foarte mulți bani la mijloc, iar în acest context corupția este inevitabilă.

FIFA a ținut neapărat să țină Cupa Mondială acolo”, spune jurnalistul Remus Răureanu de la Gazeta Sporturilor.

Începând cu 2010, autoritățile de la Doha au dus o cursă contra cronometru. La vremea respectivă, țara din Orientul Mijlociu avea doar două stadioane din cele opt construite până în prezent.

Ultimii ani au arătat că nu doar costul financiar a fost unul uriaș, ci și cel uman.

Se estimează că stadioanele de sute de mii de euro au devenit adevărate cimitire pentru mai bine de 6.700 de muncitorii, cei mai mulți migranți din India, Bangladesh, Pakistan, Nepal și Sri Lanka. Numărul provine dintr-o investigație a ziarului britanic The Gurdian, însă organizațiile mondiale pentru drepturile omului estimează că cifra trece 15.000 de muncitori care și-au pierdut viața în ultimii zece ani.

Anchetele din presa străină au dezvăluit că muncitorii au fost găzduiți în condiții insalubre. Erau plătiți cu salarii între 8 și 11 dolari pe zi, pentru o muncă de 9-11 ore pe căldură extremă.
Așa ceva nu s-ar fi întâmplat în Europa, spune jurnalistul Gazetei Sporturilor.

„Nimeni din Qatar nu și-a cerut scuze. FIFA ar fi trebuit să mute competiția” – subliniază Remus Răureanu.

Chiar și Sepp Blatter recunoaște, acum, că alegerea Qatarului drept țară gazdă a Cupei Mondiale a fost o greșeală.

După Cupa Mondială, autoritățile de la Doha au declarat că vor transforma Stadioanele în muzee, iar unul dintre ele – construit din 974 de containere de transport va fi cel mai probabil demolat, fiind considerat de la început un stadion de unică folosință.

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar bifează câteva premiere: este cel mai scump din istoria competiției, cu costuri care trec de 4 miliarde de euro.

Este primul Campionat Organizat într-o țară Arabă. Este marcat de numeroase restricții. Fanii nu voie să consume alcool pe stadioane sau în spațiile publice, riscă pedepse grave pentru gesturi intime în public, mai ales între persoanele de același sex, aceste relații fiind ilegale în Qatar.

Este primul Campionat Mondial Organizat iarna, în plin sezon competițional pentru echipele de club.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: REPORTAJ | AUDIO. Capitală, în căutare de patinoar olimpic. Nicușor Dan: „Așteptăm expertiza”