Lukoil amenință cu închiderea rafinăriei Petrotel

Prim-vicepreședintele grupului Lukoil, Vladimir Nekrasov, face declarații cu iz de șantaj.

Dacă pînă vineri procurorii nu vor ridica sechestrul asupra bunurilor și patrimoniului companiei, grupul rus ar urma să închidă rafinăria Petrotel Ploiești.

Vladimir Nekrasov califică drept ‘nefondate’ acuzațiile de evaziune fiscală și susține că anchetatorii nu i-ar fi prezentat nici un document din care să reiasă valoarea prejudiciului.

Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Ploiești anchetează Lukoil pentru că nu ar fi plătit statului 230 de milioane de euro.

Taxe pe post de ‘măsuri asiguratorii’

Vladimir Nekrasov a discutat cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, și cu procurorul care instrumentează cazul.

Rafinăria din Ploiești are stocurile strategice de țiței și produse petroliere blocate.

Anchetatorii au instituit și sechestrul asigurator asupra patrimoniului rafinăriei și a debitelor Lukoil România față de Petrotel.

Prim-vicepreședintele Lukoil a incercat sa ajungă la o înțelegere cu procurorul – el a propus ca taxele și impozitele plătite anul acesta de rafinărie (700 de milioane de dolari) să fie considerate măsuri asiguratorii.

Dacă acest compromis va fi acceptat, rafinăria va reporni, susține Vladimir Nekrasov.

O decizie va fi luată pînă vineri, la Moscova.

Percheziții și sechestre

Procurorii au făcut săptămîna trecută percheziţii la rafinăria ploieșteană – prejudiciul de 230 de milioane de euro ar proveni din evaziune fiscală și din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov, a fost pus sub control judiciar.

Legea îi obligă pe procurori să ia măsuri asiguratorii în cazul unei infracțiuni de spălare de bani, iar vineri, 2 octombrie, Parchetul a pus sechestru pe mai multe bunuri ale companiei.

Poziția premierului

Patru zile mai tîrziu, sindicatele și Andrei Bogdanov i-au scris premierului Ponta și i-au cerut ajutor.

Ulterior, procurorii au ridicat parțial sechestrul pe conturile bancare, ca să dea rafinăriei posibilitatea să lucreze și să plătească salariile.

În aceeași zi s-a ridicat și sechestrul pus pe 17,000 de tone de țiței ale Petrotel, dar s-a instituit un altul, pe o cantitate de 24,000 de tone, în valoare de 16 milioane dolari.

Parchetul dă de înțeles, într-un comunicat de presă, că nu a fost influențat de declarațiile premierului.

Victor Ponta consideră că nu ar fi fost nevoie de măsuri atît de dure.

‘Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva fur]nd o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde’, a declarat premierul.