Lukoil a repornit rafinaria de la Ploiesti

Rafinăria ar putea funcționa însă la capacitatea de producție abia după câteva zile.

Compania Lukoil s-a răzgândit: nu mai pleacă din România.

Chiar dacă procurorii nu au ridicat sechestrul pe toate bunurile și activele, așa cum grupul rus ceruse, compania a informat Garda de Mediu Prahova că va reporni instalațiile rafinăriei Petrotel începând de astăzi.

Rafinăria ar putea funcționa însă la capacitatea de producție abia după câteva zile.

Ultimatumul dat de compania Lukoil a stârnit reacții din partea președintelui și a premierului.

Instalațiile la rafinăria Petrotel din Ploiești au fost oprite în urmă cu o săptămâna după ce procurorii au pus sechestru într-un dosar de evaziune fiscală.

Anchetatorii estimează că statul ar fi fost prejudiciat cu peste 200 de milioane de euro. Mai apoi, anchetatorii au decis să ridice sechestrul de pe unele cantități de petrol, dar au aplicat aceeași măsură în cazul altora.

Conducerea Lukoil a replicat și a amenințat că închide rafinăria Petrotel dacă nu scapă de sechestru, însă a revenit asupra deciziei, după cum ne-a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Modul în care a reacționat grupul rus a stârnit reacții diferite din partea președintelui Traian Băsescu și a premierului Victor Ponta. Șeful statului a folosit un ton dur, în vreme ce premierul a îndemnat la calm.

În acest dosar, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar.

El este urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.