Ludovic Orban: Votul de astăzi va afecta democrația din România

Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a spus în plenul Camerei, că votul de astăzi va afecta democrația din România, iar ce se va decide va face înconjurul lumii. Orban și-a îndemnat colegii să voteze în favoarea justiției și să nu o obstrucționeze.

”Decizia care se va lua azi va afecta democrația din România, percepția cetățenilor asupra Parlamentului ca instituție fundamentală a democrației, imaginea României. Ce se va decide azi va face înconjurul lumii și va fi urmărit de toate cancelariile lumii civilizate. Astăzi nu vom vota, ca parlamentari, dacă Victor Ponta este sau nu este vinovat, nu avem noi cădarea să hotărâm acest lucru și nici informațiile necesare să hotărâm acest lucru. 90 la sută dintre dumneavoastră nu ați văzut dosarul, vă formulați punctul de vedere numai în baza informațiilor trunchiate. Noi azi votăm pentru a stabili un lucru clar: în România, respectând Constituția, nimeni nu e mai presus de lege, nici macar premierul. Azi votăm dacă Parlamentul susține sau nu înfăptuirea dreptății de către puterea judecătorească. Azi votăm ca să stabilim clar dacă Parlamentul obstrucționează sau nu justiția”, a spus Ludovic Orban, citat de agenția Mediafax.

”Dacă astăzi se apropă începerea urmăriiri penale, nu se schimbă nimic în puterea României, nu este afectată majoritatea parlamentară. Dacă premierul este supendat, preşedintele numeşte un premier interimar din majoritatea parlamentară. Nu înghiţiţi minciuna cu lovitura de stat. Nu vă impiedică nimeni să formaţi un nou guvern cu aceeaşi majoritate. Dacă veţi vota respingerea începerii urmăririi penale, veţi deveni copărtaşi la distrugerea imaginii României. Votaţi în favoarea cererii de începere a urmăririi penale!”, a precizat Orban.

El le-a spus celor prezenți în sală că dacă resping cererea DNA de începere a urmăririi penale a premierului, atunci sunt ”copărtaşi la distrugerea ţării”.

”Majoritatea nu aţi avut afaceri oneroase, nu vă transformaţi voi, oameni oneşti, care nu aţi încăcat legea, nu deveniţi complici cu corupţia, nu aruncaţi asupra României o anatemă care nu o putem îndepărta”, a mai spus Orban

El a arătat că dacă se aprobă începerea urmăririi penale nu se schimbă nimic în puterea României.

Deputații votează raportul comisiei juridice care a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese ca urmare a numirii ca ministru a lui Dan Şova.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS