Confidenţialitate

Ludovic Orban spune că avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților va fi păstrat, în ciuda protestelor | AUDIO

Liberalii nu renunță la obligativitatea avizului Consiliului Superior al Magistraturii pentru trimiterea în judecată a magistraților.

Această prevedere a fost inclusă de majoritatea PNL, USR PLUS, UDMR în legea de desființare a Secției speciale de anchetare a magistraților, la Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Legea merge acum în plenul Camerei inferioare. Președintele PNL, Ludovic Orban:

„Consiliul Superior al Magistraturii, înființat prin Constituție ca și garant al al independenței justiției, este o instituție care are abilitatea și competențele contituționale să poată să ia decizii obiective în această privință. Noi vrem ca în Camera Deputaților să desființăm Secția specială, să aprobăm legea așa cum a ieșit în raportul realizat de Comisia juridică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, peste o mie de magistrați din toată țara protestează public față de introducerea avizului CSM în decizia unui procuror de-și trimite în judecată un coleg, inclusiv pentru corupție.

”Așa-numitele ”garanții” care însoțesc proiectul legii de desființare a Secției Speciale sunt inacceptabile într-un stat de drept, iar condiționarea trimiterii în judecată a magistraților  pentru săvârșirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupție, de încuviinţarea CSM,  constituie un „filtru” neconstituţional și scade încrederea publică în actul de Justiție”, a transmis marți, Asociația Forumul Judecătorilor.