Confidenţialitate

Congres PNL, la Romexpo: Ludovic Orban și Florin Cîțu se confruntă pentru șefia partidului

Congresul PNL se va desfășura la Romexpo cu participarea a 5.000 de delegați, deși Capitala a intrat deja în scenariul roșu. Congresul incepe la ora 11. La finalul zilei ar trebui să aflăm cine este noul președinte al partidului: va rămâne în continuare Ludovic Orban în această funcție, sau  Florin Cîțu va reuși să îl detroneze.

Abia duminica, în cadrul unei ședințe a Consiliului Național, vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii partidului – secretarul general, prim-vicepreședinții și vicepreședinții. O alegere care va fi mai mult o formalitate, deoarece ambii candidați la șefia PNL au anunțat deja oamenii cu care vor să facă echipă și alături de care vor să conducă formațiunea liberală.

De remarcat că doi dintre greii partidului, Dan Motreanu și Ilie Bolojan, nu candidează pentru nicio funcție în partid, deși organizațiile pe care le conduc sunt printre cele mai puternice din țară. De altfel, cei doi au evitat să își exprime public susținerea pentru unul sau altul dintre cei doi candidați.

Nu același lucru s-a întâmplat însă și în cazul celorlalți lideri liberali din teritoriu. Peste 30 dintre ei au anunțat că îl sprijină pe Florin Cîțu, iar 12 și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban.

Ambii candidați au clamat însă victoria înainte de congres: Orban spune că mizează pe cel puțin 2.700 de voturi, în vreme ce Cîțu anunță că va obține peste 3.000.

Un factor important în lupta din interiorul PNL este președintele Klaus Iohannis, care și-a exprimat preferința pentru actualul premier. De altfel, șeful statului va fi prezent și fizic la congresul de astăzi.