Ludovic Orban: Ne asumăm guvernarea doar dacă avem majoritate. Scopul nostru, blocarea PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, luni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că liberalii i-au transmis şefului statului că PNL îşi poate asuma guvernarea oricând, însă doar dacă ar avea o majoritate în spate, ceea ce nu au reuşit să obţină, astfel încât scopul lor acum este să blocheze formarea unui Guvern PSD, în Parlament.

„Delegaţia PNL i-a prezentat preşedintelui României, Klaus Iohannis, poziţia politică a partidului, care a fost adoptată astăzi. (…) Poziţia noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să-şi asume răspunderea guvernamentală, dar doar în baza unei majorităţi parlamentare solide, coerente, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal”, a spus Orban, la finalul consultărilor.

El a precizat din nou că, în cursul discuţiilor purtate cu celelalte partide parlamentare, cu excepţia PSD, nu s-a reuşit degajarea unei astfel de majorităţi „din diferite motive”. „Ca atare, aşteptăm decizia preşedintelui”, a spus liderul PNL.

Întrebat de ce nu au propus totuşi un premier, el a spus că PNL nu face „politică ca să ne aflăm în treabă”. „Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi certe”, a afirmat el.

Ludovic Orban a mai afirmat că PNL va vota împotriva oricărui Guvern care are în componenţă PSD, iar scopul actual este blocarea oricărui Guvern social-democrat.

„Considerăm că încă nu e desemnat un premier (Mihai Tudose – n.r.), nu s-a ajuns la un vot în Parlament, iar decizia noastră e clară, de a ne implica în împiedicarea unui Guvern PSD”, a afirmat el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan o acuză pe Sevil Shhaideh că, imediat după demisia din Guvern, a alocat fonduri considerabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală către fiefuri ale PSD, motiv pentru care liberalii solicită ca Shhaideh să nu se mai regăsească în componenţa viitorului cabinet.

Consultările dintre PNL şi Klaus Iohannis au durat aproximativ 15 minute.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS