Confidenţialitate

Ludovic Mrazek, părintele Institutului de Geologie

Ludovic Mrazek s-a născut în iulie 1867, la Craiova, într-o familie de origine cehă. Tatăl acestuia a fost farmacist și și-a îndrumat fiul să urmeze același drum în viață. Ce e drept, Ludovic Mrakez chiar s-a înscris la Facultatea de Farmacie din București, unde printre alții, l-a avut profesor pe Victor Babeș. Fiind însă mult mai pasionat de natură decât de muncă în laborator, Ludovic Mrazek nu a avut tangențe cu acest domeniu.

Așa se face că a plecat la Geneva unde a studiat mineralogia și într-un timp relativ scurt, și-a dat și doctoratul cu o lucrare despre masivul Mont Blanc. În 1894, s-a întors în țară și câțiva ani mai târziu, Regele Carol I a semnat decretul de inființare al Institutului Național de Geologie. Acesta funcționa în actuala clădire a Muzeului de Geologie și primul director al Institutului a fost Ludovic Mrazek. S-a aflat la conducerea acestei instituții vreme de 22 de ani și în acest timp, a elaborat prima hartă geologică a României. Conform cutumelor vremii, Mrazek a și locuit în sediul Institutului de care se ocupa. Ca o curiozitate, într-o vreme a fost vecin cu Grigore Antipa, care locuia peste drum, la Muzeul de Istorie Naturală.

Ludovic Mrazek a fost primul geolog roman care a susțin și a demonstrat că petrolul este o material organică, teorie unanim acceptată în zilele noastre. A identificat cele mai multe zone bogate în hidrocarburi, și mulțumită acestora, România avea să devină un mare producător de petrol și carburanți. Mrazek a și explicat motivul acumulării de petrol și gaze în zonele subcarpatice, oferindu-le generațiilor următoare de cercetători o metodă pentru depistarea altor zăcăminte.

Alături de membrii echipei sale, Ludovic Mrazek a elaborat în 1919 lucrarea “Problema petrolului în România față în față cu problema mondială”. A fost prezentată Guvernului României și peste câțiva ani, lucrarea avea să fie transpusă în “Legea Minelor”. Așadar, sistemul de revedențe petroliere al României i se datorează într-o bună măsură lui Ludovic Mrazek. Vreme de 3 ani,

Mrazek a fost și Președinte al Academiei Române și pentru o scurtă perioadă de timp, a ocupat și funcția de Ministru al Comerțului și Industriilor. Ludovic Mrazek s-a stins din viață în iunie 1944, la București, pe când avea 77 de ani.