Confidenţialitate

Termenul pentru finalizarea Lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, amânat din nou. Lucrările ar putea fi gata abia la sfârșitul anului | AUDIO

Un nou termen pentru încheierea lucrărilor pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda. Aceasta ar putea fi gata abia la sfârșitul anului.

Așa spun constructorii care au participat azi la o discuție cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Termenele precedente erau anul 2016, sfârșitul anului 2019, respectiv iunie 2020.

“Situația în acest moment: stadiu fizic de execuție – 82,6%. Termenul de finalizare arată recepția obiectivului, trimestrul doi, 2020”, a spus Lucian Bode.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Transporturilor a mers azi în vizită pe șantierele autostrăzii Sebeș-Turda, unde a convocat o adunare generală cu toți antreprenorii și cu subcontractorii.

Sunt reguli noi pentru cei care se angajează să construiască autostrăzi: dacă nu vor plăti sub-contractorii, atunci aceștia din urmă vor fi plătiți direct de la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Este o măsură aplicată, spre exemplu, în Ungaria, pe care ministrul Transporturilor, Lucian Bode, vrea să o aplice și la noi.

Cei doi antreprenori care s-au angajat să finalizeze cele două loturi ale Autostrăzii Sebeș–Turda, Pizzarotti și Aktor, au adunat datorii de aproape 50 de milioane de lei față de zecile de subcontractori pe care îi au, de unde și prelungirea termenelor de finalizare.

Cifrele au fost făcute publice chiar de ministrul Transporturilor la ședința de lucru de astăzi. Lucian Bode a spus are în vedere schimbarea modelului de contract, pentru viitoarele licitați. Cum se întâmplă și în alte țări, subcontractorul care nu va fi plătit în termenul legal va putea veni cu facturile la Compania de autostrăzi care le va achita sumele.

După ce va plăti restanțele către subcontractori, CNAIR va reține apoi banii de la câștigătorii licitațiilor.