Confidenţialitate

Lucian Bode, la reuniunea informală a Consiliului JAI: „Am cerut plan un concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare”

Ministrul de Interne – Lucian Bode – a participat joi, 26 ianuarie 2023, la reuniunea informală a Consiliului JAI, organizat de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, la Stockholm. Acesta anunță că a cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare.

Lucian Bode anunță pe Facebook că printre subiectele abordate la întâlnirea de la Stockholm se află combaterea criminalității organizate și reducerea migrației ilegale către Uniunea Europeană, dar și aderarea României la Spațiul Schengen.

„În dialogul cu partenerii europeni am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față – aderarea României la spațiul Schengen. În context, am subliniat că România a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare și am cerut soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil”, a afirmat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a mai spus că dialogul cu toți partenerii europeni va continua, mai ales dialogul cu Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene „pentru că aceasta este cea mai bună soluție pe care o avem în momentul de față pentru a conserva majoritatea covârșitoare de state care ne-au susținut și ne susțin în continuare”.

Lucian Bode: „Mă bucur că Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spațiului Schengen fiind una dintre prioritățile anunțate”

Ministrul de Interne a mai spus că dialogul cu Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene a decurs foarte bine și a cerut un „plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare”.

„Un prim pas important a fost făcut deja și apreciez decizia Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toți partenerii europeni în vederea identificării modalităților concrete de a debloca acest dosar.

În ceea ce privește relația cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, și sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut.

Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, a mai scris Lucian Bode pe Facebook.

Sursa foto: Facebook / Lucian Bode

Citește și: Consiliu JAI informal, la Stockholm, în Suedia. Extinderea Schengen nu se află pe agendă | AUDIO