Confidenţialitate

Lucian Bode, despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul Schengen: Ar fi incorect din partea noastră

Lucian Bode, ministrul de Interne al României, a declarat vineri, la numai o zi după votul nefavorabil dat în Consiliul JAI pentru intrarea în Schengen a României, că decuplarea României de Bulgaria ar fi o decizie „incorectă”.

„Următorul Consiliu JAI este programat pentru luna martie. Dacă până atunci va exista un Consiliu Extraordinar și președinția în exercițiu a Uniunii – cehă – și președinția viitoare – suedeză – de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate și aici mă refer la România și Bulgaria – să introducă pe ordinea de zi acest punct în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei. Nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a spus Lucian Bode.

„Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat, lucrurile sunt mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranță la Consiliul de săptămâna viitoare dacă va fi luat, deși nu este pe agendă acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a mai spus Lucian Bode.

Decuplarea României de Bulgaria

„Nu s-a pus problema din două motive: pentru astfel de decizie este nevoie de unanimitate. Pentru că noi am început evaluările îmeună cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu colegii bulgari. Așa că ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuții de splitare”, a spus Lucian Bode.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Românii, deciși să boicoteze firmele cu acționariat austriac. Economiștii: Boicotarea aduce doar deservicii economiei românești | AUDIO