Lucia Hossu-Longin, sărbătorită miercuri în Deşteptarea

Astăzi, la ‘Născut de ziua lui’, Vlad Petreanu şi George Zafiu i-au invitat pe ascultătorii Europa FM să spună numele omului de televiziune care ne-a arătat pagini din istoria aceea care nu se învață la școală, în serialul numit ‘Memorialul durerii’.

Institutul de Investigare a crimelor comunismului si memoria exilului romînesc îi prezintă activitatea Luciei Hossu-Longin astfel: ‘Împreună cu echipa sa a tezaurizat pentru posteritate peste 80.000 de minute de imagini-document, pe care le-a filmat cu personalităţi remarcabile, supravieţuitori ai gulagului românesc.’

Lucia Hossu-Longin a semnat și alte documentare selecționate la festivaluri internaționale. Dintre acestea enumerăm: ‘Hobiţa lui Brâncuşi’, ‘Visul’, ‘Baricada’, ‘Urmaş de martir’, ’13-15 iunie 1990′, ‘Mineriada oră cu oră’ sau ‘Regele nu moare’.

Are în palmares, între alte distincții, Premiul pentru cel mai bun documentar acordat filmului ‘Memorialul Bucureştilor’ la Festivalul Internaţional de la Carmona in octombrie 2003

Lucia Hossu-Longin este autoarea volumului ‘Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa’.

Având toate aceste indicii, ascultătorilor Europa FM nu le-a fost greu să indice corect personajul la care au făcut referire Vlad Petreanu şi George Zafiu la rubrica ‘Născut de ziua lui’.

Pentru a reasculta cele mai interesante momente din emisiunea Deşteptarea de azi, click aici!