Loredana Groza: de la 16, la 46 de ani – VIDEO

Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 la Onești, județul Bacău.

A început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul școlii primare și al liceului.

În 1977, în clasa I a jucat în mai multe piese de teatru, una dintre ele (intitulată „Problema problemei”), fiind montată pe scena Casei de Cultură din Onești.

La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia (27 – 31 august), unde câștigă „Marele Premiu”, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului.

A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: „Mă întreb ce să fac? și „Despre dragoste”.

În următoarea perioadă (1986-87), Marius Țeicu îi va încredința spre interpretare melodiile „Când iubești”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor”, „Cine crede în iubire?”, toate devenind șlagăre de succes.

În 1989 Loredana lansează noi șlagăre scrise de Adrian Enescu pe versurile lui Lucian Avramescu („Un buchet de trandafiri” „Joc matematic”, „Zăpada palmei tale”, „Iubirea, cartea mea de oftat”, „Scrisoare simplă”) precum și „În fiecare zi” (Ion Cristinoiu/R.Rojescu), și „Lumea e pentru noi făcută” (O.Firulescu/Dan V. Dumitriu); cea din urmă melodie fiind un duet cu Adrian Daminescu.

După căderea regimului comunist, în 1990, a hotărât să-și încerce norocul și în alte tări, astfel ajunge să sunţină concerte memorabile în ţări precum Marea Britanie şi Italia.

În 1991 câștigă marele premiu al Festivalului Internațional București’91 cu piesa „Dacă pleci”.

Filmul „A doua cădere a Constantinopolului”, în care joacă şi Loredana Groza, prima comedie post-decembristă care îi mai are în distribuție pe Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Jean Constantin, Aurelian Temișan, Dem Rădulescu ș.a.,  are premiera la începutul anului 1994 și este urmărit de nu mai puțin de 1,5 milioane spectatori, reprezentând un record de încasări în România.

Loredana și Direcția 5 participă la Festivalul de muzică ușoară Mamaia’95 cu „O fată singură-n noapte” care obține Premiul II la secțiunea Șlagăre.

În anul 1999 lansează albumul „Aromaroma”, care va însemna un nou succes pentru Loredana.

În toamna aceluiași an Loredana pozează în numărul aniversar al revistei Playboy, care s-a vândut în peste 150.000 de exemplare.

Loredana a reînoit relația cu Adrian Enescu, care semnează partea de creație a noului album al Loredanei, „Diva Inamorata”, lansat pe 14 februarie 2001.

În anul 2007, Loredana cântă ca special guest star în concertul lui George Michael, susținut pe stadionul ”Lia Manoliu” din București.

La finalul anului 2013, lansează single-ul ”Lumea ta”, interpretat împreună cu Carla’s Dreams. În 2014, înregistrează piesa ‘‘Nu știu cine ești”, la care a colaborat cu Cornel Ilie (Vunk).

A avut apariții sau roluri principale în multe filme și seriale de televiziune. A început cu un rol mic în ”Cuibul de viespi” (1987), au urmat roluri principale în ‘‘A doua cădere a Constantinopolului’‘ (1994) și ”Paradisul în direct” (1995). A mai avut roluri în ‘‘Asfalt tango” (1997), ”Modigliani” (2003), ”Supraviețuitorul” (2008), ”Fire and Ice: Cronica Dragonilor” (2008), ‘‘Minte-mă frumos” (2012).

Dintre premiile obținute de artistă de-a lungul timpului mai menționăm: Marele Premiu la Festivalul București 1991, Premiul Ballantine’s pentru cea mai bună interpretă pop și cel mai bun album — ”Tomilio” (1998), Premiul Criticilor de Muzică (1999), MTV Music Awards — Best Female Singer (2004 și 2006), Premiul Radio România pentru cel mai bun album (ianuarie 2007), Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007 (martie 2008), Premiul Radio România pentru artistul anului (martie 2008).

A susținut concerte în Germania, Israel, SUA, Canada, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franța, Turcia, Austria, Belgia, Mexic etc.

Astăzi, în ziua în care împlineşte 46 de ani, artista a confirmat prezenţa la Europa FM Live pe Plajă.

Alături de Loredana, vor mai concerta la Europa FM Live pe Plajă şi Smiley, Carla’s Dreams, Antonia, Lidia Buble și Adrian Sînă, Voltaj şi trupa Les Elephants Bizarres. Line-up-ul complet al evenimentului urmează a fi dezvăluit în curând, de către organizatori.

Concertul Europa FM Live pe Plajă, ajuns la cea de-a cincea ediție, se extinde în 2016 și cheamă românii să-i asculte pe cei mai iubiți artiști și să se distreze timp de 3 zile la rând, pe 29, 30 și 31 iulie, pe plaja dintre Venus și Saturn! Intrarea este liberă, fără limită de vârstă.