Confidenţialitate

LONDRA: Suspendarea legislativului, în dezbaterea Curții Supreme

Curtea Supremă a Regatului Unit îşi prezintă, marți, poziția față de controversata decizie a premierului Boris Johnson de a suspenda activitatea parlamentului, odată cu apropierea termenului limită pentru Brexit, relatează BBC.

Hotărârea celor 11 judecători ai Curţii Supreme este așteptată înainte de prânz, după trei zile de audieri, desfășurate săptămâna trecută, la Londra.

La 28 august, Regina Elisabeta a II-a a aprobat planul premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul britanic, amintește Agerpres.

Johnson anunţase, în aceeaşi zi, că va programa discursul Reginei în parlament pe 14 octombrie pentru a prezenta noua agendă legislativă, negând că astfel ar încerca să împiedice legislativul să-i blocheze planurile de Brexit.

Anunţarea agendei legislative pe 14 octombrie a redus intervalul de timp în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord. Pentru Boris Johnson, aceasta a reprezentat cea mai îndrăzneaţă manevră de până acum în demersul de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie, notează Reuters.

Opoziția laburistă a anunțat că va organiza un al doilea referendum privind Brexitul în termen de 6 luni după câştigarea unor eventuale alegeri anticipate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al formaţiunii, sir Keir Starmer, citat de Reuters.

”Un viitor guvern laburist va iniţia imediat procedura legislativă pentru un referendum şi va organiza acel referendum în şase luni”, a spus Starmer în cadrul Congresului anual al Partidului Laburist, desfăşurat la Brighton (sudul Angliei).

Pe de altă parte, delegaţii Partidului Laburist au votat o declaraţie în favoarea poziţiei liderului formaţiunii, Jeremy Corbyn, cu privire la Brexit.

Proiectul de declaraţie a fost adoptat, sâmbătă, de Comitetul executiv naţional al Partidului Laburist. Documentul prevede că un guvern laburist ar “asigura un acord raţional cu UE pentru ieşirea din blocul comunitar, în termen de trei luni, iar în termen de şase luni (de la câştigarea unor alegeri anticipate, n.red.) îl va pune în faţa oamenilor, în cadrul unui referendum, alături de opţiunea de a rămâne” în Uniunea Europeană.