Londra: Noi legi pentru imigranti

Noile legi ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014

Imigrantii romani si bulgari in Marea Britanie nu vor primi case din partea guvernului britanic mai devreme de cinci ani, a avertizat premierul David Cameron.

Potrivit presei britanice, ar fi vorba de o limitare a accesului la locuinte sociale, plata la medicul generalist si a unor ‘permise de rezidenta biometrice’ pentru romani si bulgari.

Desi ar intampina opozitia laburistilor, premierul David Cameron ar vrea ca sistemul privind imigratia sa sprijine familiile care muncesc din greu, traiesc in zona de ani de zile si platesc taxe.

‘Vrem sa eliminam orice asteptare din partea noilor imigranti ca ar primi o casa la sosire’, a declarat o sursa citata de Daily Mail. Prin noile legi s-ar putea introduce un asa-numit ‘test de rezidenta’ inainte de a le permite familiilor sa se inscrie pe lista pentru locuinte sociale.

Ar putea fi nevoie de doi pana la cinci ani pentru a se inscrie pe lista, in functie de disponibilitatea locuintelor.

In acelasi timp, Ministerul de Interne de la Londra a analizat modalitatile prin care sa se interzica imigrantilor din Romania si Bulgaria folosirea sistemului public de sanatate daca vin in Marea Britanie fara sa aiba un loc de munca.

Medicii au sugerat ca pacientii care nu pot furniza dovada de rezidenta sa plateasca pentru tratament.

Totusi, British Medical Association se teme ca s-ar putea expune unor acuzatii de discriminare.

Se analizeaza, de asemenea, posibilitatea de a le cere romanilor si bulgarilor ‘permise de rezidenta biometrice’ care sa arate daca sunt indreptatiti sa foloseasca serviciile publice.

Cardurile ar urma sa stocheze date, inclusiv amprente si imaginea faciala.