Confidenţialitate

Londra: Mii de oameni au ieşit în stradă pentru că vor ca Marea Britanie să rămână în UE

Mii de oameni au ieşit în stradă la Londra pentru a cere gevernului condus de Theresa May să nu ţină cont de rezultatele Brexit, iar Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Participanţii la aşa-numitul Marş al Oamenilor pentru Europa au mers în centrul Londrei, până în Piaţa Parlamentului, scrie BBC News.

Aproximativ 4.000 de persoane şi-au anunţat participarea la manifestaţie. Mulţi dintre participanţi erau îmbrăcaţi în albastru şi galben şi cu drapele UE şi au fluturat pancarte pe care scria “Ieşire din Brexit”. 

Marşul vine înainte ca parlamentarii să voteze luni un proiect de lege care să anuleze textul de intrare a Regatului Unit în UE, şi vizează să stabilească ce legi europene vor fi menținute în dreptul național după ieșirea din UE, o etapă majoră în punerea în practică a Brexit-ului.

Liderul Partidului Social-Democrat, Vince Cable, a declarat că tot mai mulţi oameni sunt îngrijoraţi de impactul Brexit.

Fostul ministru de cabinet liberal-democrat Sir Ed Davey s-a adresat mulţimii, mărturisind că a trecut de la “furie la teamă, de la furie la disperare”. “De când au început negocierile pentru Brexit, simt o a treia emoţie – ruşine. Ruşine din cauza liderilor ţării noastre. Ruşine pentru Marea Britanie”, a subliniat el.

Baroneasa conservatoare Patience Wheatcroft le-a spus manifestanţilor că trebuie să facă în continuare campanie pentru a rămâne în UE. “Trebuie să oprim Brexit. De când am aderat la UE am avut o perioadă fără precedent de pace şi prosperitate. Trebuie să fie corect să încercăm să păstrăm acest lucru. Nu este nedemocratic să încercăm să convingem electoratul să se mai gândească o dată în legătură cu Brexit. Astfel funcţionează democraţia”, a spus ea.

 

Pe lângă oameni politici, au ţinut discursuri şi alte persoane pentru a pleda cauza Uniunii Europene, printre ele figurând îndeosebi cântărețul irlandez Bob Geldof, care a făcut apel la un vot împotriva Brexit-ului la referendumul din 23 iunie 2016.

Un manifestant, cu o beretă albastră, brodată cu stele galbene, a declarat că ia parte la marş pentru că se simte “complet violată de ideea Brexitului”. “Am trăit, muncit şi iubit în Europa de ani de zile. Întreaga mea existenţă a fost o existenţă europeană”, a insistat ea.

“Soţul meu are o afacere în Europa. Am lucrat ani de zile să o construim. Ce se va întâmpla cu ea?”

Pe reţeaua Twitter  sunt postate multe mesaje de susţinere pentru cei din tabăra anti Brexit şi filme de la marşul de azi.