LONDRA: Începe Carnavalul din Notting Hill

Străzile cartierului londonez Notting Hill s-au umplut de ritmuri caraibiene, pentru a celebra emblematicul Carnaval, cel mai mare festival stradal din Europa.

Îmbinând muzică, dans şi culoare a început cu “carnavalul copiilor” un spectacol a care au participat cei mici, care a fost însă umbrit de ploaie, notează Agerpres.

Ziua de duminică a fost marcată şi de un omagiu dedicat victimelor incendiului de anul trecut de la turnul Grenfell, în care au murit 72 de persoane şi ale cărui flăcări a ajuns până în cartierul învecinat Notting Hill.

La fel cum se prevede şi în cursul zilei de luni, în a doua zi a carnavalului, muzica s-a oprit timp de 72 de secunde în memoria celor care au pierit în această tragedie.

În afară de coloritul care a luat cu asalt principalele străzi ale cartierului, cuvintele “Respect, tăcere, reflecţie şi Grenfell”, erau scrise pe pancartele negre, roşii, galbene şi verzi – simbolurile panafricanismului – culori în care au fost decorate clădirele şi care au rivalizat cu miile de umbrele cu care participanţii s-au ferit de ploaie.

La fiecare colţ de stradă participanţii au găsit chioşcuri în care s-au desfătat cu mâncăruri tipice caraibiene, precum puiul picant, fasole şi banane prăjite care au învăluit în miasme apetisante cartierul din vestul Londrei.

Se estimează ca peste un milion de persoane să participe duminică şi luni la acest eveniment asupra căruia veghează mii de voluntari pentru ca celebrările să se desfăşoare fără probleme. În acest sens, Poliţia Metropolitană din Londra (Met) a instalat în premieră detectoare de arme albe la punctele de acces.

Prin această măsură, Scotland Yard speră să-i descurajeze pe cei veniţi cu gânduri rele. În total 13.000 de poliţişti – cu 450 mai mult decât anul trecut – au fost desfăşuraţi în zonă, cel mai ridicat număr din ultimii ani.

Este vorba de cea de-a 52-a ediţie a carnavalului, care îşi are originea în deceniul 1959 la St. Pancras – în nodul Londrei – cu scopul de a impulsiona relaţiile dintre muncitorii britanici şi cei caraibieni.

În 1966, carnavalul s-a mutat în cartierul Notting Hill, iar de atunci popularitatea sa nu a încetat să crească. În prezent, evenimentul s-a transformat într-o mare celebrare multiculturală, cu un impact economic estimat la 93 de milioane de lire (103,4 milioane de euro) pentru capitala britanică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS