Confidenţialitate

Londra: Charles al III-lea, proclamat rege | VIDEO

Succedându-și defuncta mamă, Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege sâmbătă de către Consiliul de ascensiune într-o ceremonie care va fi urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit – Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor – relatează Agerpres.

Forul, din care fac parte sute de personalităţi relevante din punct de vedere politic, social şi religios din Regatul Unit, precum şi reprezentanţi din cele 14 ţări în care Charles este lider, s-a reunit la Palatul St James din Londra.

Într-un limbaj foarte oficial şi arhaic, Consiliul constată că, după decesul suveranei, coroana trece la primul născut.

Regele a spus că în timpul domniei sale va urma ”exemplul” dat de mama sa, angajându-se să respecte principiile constituţionale şi să se dedice cu dăruire cetăţenilor.

La finalul discursului, Charles al III-lea a promis, de asemenea, că va asigura protecţia Bisericii Scoţiei (el fiind şeful Bisericii Anglicane) şi a autorizat distribuirea declaraţiei sale pentru a fi citită în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi în ţările din Commonwealth. Apoi, în prezenţa reginei consoarte, Camilla, şi a prinţului William de Wales, în calitate de martori, a semnat un document care atestă că a depus jurământul.

Charles este rege şi şef de stat nu numai al Regatului Unit, ci şi al altor paisprezece regate, printre care Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă şi Papua Noua Guinee. Regele, care, în principiu, nu are nicio putere politică (deşi exercită o influenţă), a declarat că se va lăsa ghidat de parlamentele respective şi s-a arătat încrezător că va avea sprijinul şi afecţiunea publicului.

Încoronarea, o ceremonie extrem de complexă pentru a cărei organizare este nevoie de mai mult timp, va avea loc în următoarele luni, potrivit EFE.

În vârstă de 73 de ani, Charles al III-lea accede la tron într-o perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimele patru decenii. În ultimii şase ani, la șefia guvernului britanic s-au succedat 4 premieri, amintește France Presse.

Prima lectură publică în această sâmbătă, de la balconul Palatului Sf James din Londra, a proclamării Regelui Charles al III-lea a fost însoţită de salve de tun şi de o nouă interpretare a imnului naţional. Astfel, de acum încolo, va fi înlocuită formula “God save the Queen” (Dumnezeu s-o apere pe Regină) cu “God save the King” (Dumnezeu să-l apere pe Rege).

În cursul zilei de sâmbătă, noul suveran britanic are audienţe cu mai mulţi lideri religioşi şi politici ai ţării, precum arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primatul Bisericii Anglicane, cu noul premier Liz Truss şi principalii membri ai cabinetului ei, precum şi cu liderii opoziţiei din Parlament, în frunte cu laburistul Keir Starmer.

În timp ce Charles al III-lea îşi preia noile atribuţii, în paralel continuă pregătirile pentru funeraliile de stat ale reginei, care se aşteaptă să aibă loc la 19 septembrie, deşi deocamdată nu a fost anunţat un calendar oficial. În schimb, s-a comunicat că acea zi, când lideri din întreaga lume vor veni la Londra pentru a-şi lua rămas bun de la Elisabeta a II-a, va fi declarată sărbătoare publică în Regatul Unit.

FOTO: Sky News