LONDRA: Campanie pentru organizarea unui referendum pe tema acordului de ieşire din UE

O  campanie în favoarea unui referendum asupra acordului de ieşire din Uniunea Europeană a fost lansată duminică, iniţiatorii acesteia fiind de părere că toţi britanicii, nu doar parlamentarii, trebuie să aibă ultimul cuvânt asupra unei chestiuni atât de importante.

Intitulat ‘The People’s Vote’ (Votul poporului), demersul civi reuneşte membri ai Partidului Conservator, ai opoziţiei laburiste, Liberalilor Democraţi şi Verzilor, relatează Agerpres.

Campania a început la Londra, în prezenţa actorului Partick Stewart, vedetă a serialului „Star Trek”.

„Brextiul nu este inevitabil”, a declarat. „Brexitul va afecta toată lumea din ţară, motiv pentru care nu doar cei 650 de responsabili politici (parlamentarii) trebuie să decidă viitorul nostru, ci toţi cei 65 de milioane de locuitori”, a spus James McGrory, directorul Open Britain, organizaţie care a militat pentru rămânerea în Uniunea Europeană la momentul consultării populare din iunie 2016, care a fost câştigată de susţinătorii Brexit-ului.

„Este un vot pentru a ratifica acordul definitiv, care este diferit de ceea ce credeau iniţial oamenii când şi-au dat acordul”, a adăugat deputata liberal-democrată Layla Moran.

Ieşirea din UE rămâne un subiect disputat în Marea Britanie, cu mai puţin de un an înainte de retragerea efectivă.

Marea Britanie, care a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1973, va părăsi UE la 29 martie 2019, la aproape trei ani după ce 52% din votanţi s-au pronunţat în favoarea Brexitului la referendumul de la 23 iunie 2016.

În faţa imposibilităţii de a încheia un acord privind viitoarea relaţie a Marii Britanii cu foştii săi parteneri înainte de această scadenţă, premierul Theresa May a obţinut o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020.

În ultimele luni, sondajele indică o creştere constantă a opiniilor în favoarea rămânerii în UE, dar fără să se înregistreze o răsturnare spectaculoasă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS