Londonezii își aleg primarul

Locuitorii Londrei, inclusiv românii cu reședința în capitala Regatului Unit, își aleg primarul. Favorit este fiul unor imigranți pakistanezi, Sadiq Khan

 

Fiecare alegător a primit trei buletine de vot: unul roz, pe care își selectează primii doi favoriți la funcția de primar, și alte două pe care își selectează consilierii locali.

Potrivit unui sonaj dat publicității în urmă cu două săptămâni, candidatul laburist Sadiq Khan este favorit în cursa pentru primărie, având un avans cuprins între 16 și 20% în fața rivalului său Zac Goldsmith

Printre promisiunile sale electorale: londonezii să aibă prioritate la achiziția de locuințe noi și înghețarea tarifelor de transport pe o perioadă de patru ani.

Sadiq Khan este parlamentar, avocat pentru drepturile omului și fost ministru în guvernul lui Gordon Brown. Dacă va câștiga, va fi primul musulman care va conduce orașul.

De cealaltă parte, conservatorul Zac Goldsmith este parlamentar și fost jurnașist și este cunoscut pentru campaniile sale de apărare a mediului.

Dacă niciun candidat la fotoliul de primar nu obţine peste 50% din voturi, primii doi clasaţi vor intra în al doilea tur de scrutin. Câştigătorul îi va urma în funcţie lui Boris Johnson, care conduce oraşul din 2008, dar care a decis să nu încerce să obţină un nou mandat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS