Locuitorii Republicii Moldova calatoresc de astazi fara vize in spatiul Schengen

Primul avion cu pasageri a decolat în această dimineață spre Atena.

Pasagerii sunt câștigători ai unui concurs organizat de guvern. Potrivit Publika Tv, este vorba despre 100 de persoane, printre care studenți și elevi olimpici, dar și moldoveni care își vor revedea rudele aflate în Grecia. A fost aleasă această țară, deoarece Grecia deține în prezent președinția Uniunii Europene.

Prezent la aeroport, premierul Iurie Leancă a spus că regimul liberalizat de vize reprezintă un prim pas către integrarea europeană.

Ridicarea regimului de vize va fi sărbătorită și mâine în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău printr-un concert la care sunt aşteptate trupe din Republica Moldova, România şi Ucraina.

Practic, după 4 ani de negocieri, locuitorii Republicii Moldova vor putea călători în scop turistic – fără a mai avea nevoie de vize – în toate țările din spațiul Schengen și Uniunea Europeană cu excepția Marii Britanii și a Irlandei. Pot călători de asemenea în România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, precum şi în patru state din afara Uniunii: Norvegia, Islanda, Elveția şi Liechtenstein.