Confidenţialitate

Locuirea informală: 200.000 de români care “nu există” (AUDIO)

În București începe festivalul de artă și cultură urbană Street Delivery – prilej de distracție, desigur, dar și de activism sociali: despre fenomenul așezărilor informale, de pildă, cei mai mulți dintre cetățenii României n-au auzit mare lucru.

Fundația PACT și organizația Make Better încearcă să schimbe asta.

No Mans Land este un “stand” de la Street Delivery care spune povestea a peste 64.000 de familii din România.

Puteți afla mai multe între 15 și 17 iunie, de la 10.00 la 18.00, pe strada Arthur Verona, în apropierea Bisericii Anglicane, sau pe site-ul locuireinformala.ro.

Peste 64.000 de familii trăiesc în așezări informale în România. Oficial, aceste familii nu există.

Legislația românească nu menționează termenul de așezare informală și nici nu conține vreo prevedere care să se adreseze acestui tip de locuire sau problemelor grave care decurg din ea: lipsa actelor de identitate permanente, lipsa accesului la servicii și utilități de bază, condiții nesigure de locuire.

 Așezările informale sunt zone de locuințe dezvoltate, de obicei, la periferia localităților urbane sau rurale, în care locuitorii nu au drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor.

Multe dintre ele au apărut cu zeci de ani în urmă, iar unele continuă să se extindă și astăzi.

Fie că sunt locuințe improvizate, fie că sunt construcții solide, casele din așezările informale pun în pericol siguranța și uneori, chiar sănătatea locuitorilor lor. Mai mult decât atât, atâta timp cât ele nu există în acte, este imposibilă soluționarea acestei probleme.

De ce, însă, aproape că nu se știe de acești oameni?

Filip Standavid a stat de vorbă cu profesorul universitar Bogdan Suditu, membru al organizației Make Better.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.