Confidenţialitate

Localnicii-ghizi îți pot condimenta vacanța cu povești pe care nu le găsești pe internet

Îți pot transforma vacanța într-o experiență inedită, condimentată cu informații interesante și povești pe care nu le găsești pe Google. Vorbim despre localnicii-ghizi. Fără un ghid bun, poți să ratezi cele mai frumoase locuri într-o destinație sau să treci pe lângă obiective importante fără să le afli secretele. De aceea, dacă nu ai plecat de acasă cu un ghid pus la dispoziție de agenția de turism cu care călătorești, ar fi bine să apelezi la un ghid local din simplul motiv că va ști unde să te ducă și ce să-ți arate, afirmă Anton Anastasie, președintele Asociației Naționale a Ghizilor din România.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Să dăm și câteva exemple! De pildă, dacă mergem în Delta Dunării, un localnic ne va putea dezvălui cotloanele mai puțin umblate sau locurile de unde se vede cel mai bine un apus de soare.

delta

Dacă alegem Maramureșul, tot localnicii vor fi cei care ne vor ajuta să descoperim tradițiile și obiceiurile. Ne pot explica ce semnificații au modelele sculptate pe porțile de lemn sau ne pot dezvălui cum se fac straiele și podoabele purtate la marile sărbători.

 

Dacă ne mutăm în nordul Moldovei și vizităm mănăstirilor incluse în patrimoniul UNESCO, putem afla primi informații foarte interesante de la… maici sau călugări. Maica-muzeograf de la Mănăstirea Agapia ne poate spune legenda despre Schitul Agapia Veche, cocoțat în vârful muntelui. Se zice că în noaptea de Înviere, biserica a fost înghițită de pământ, cu tot cu oamenii care erau înăuntru. De aceea, astăzi, trebuie să vizitezi Schitul Agapia înainte de apusul Soarelui. După apus, porțile se închid. Și lista poate continua…

agapia

Ca un sfat: dacă aveți cum, încercați să aflați câte ceva despre persoana care vă ghidează înainte de a-i cere ajutorul pentru a evita situațiile mai puțin plăcute.