Localitatea Jurilovca, desemnata ”Satul cultural al Romaniei 2015”

Titlul a fost acordat în cadrul unei competiții organizate de de Asociaţia ‘Cele mai frumoase sate din România’.

Aflată într-un peisaj de basm, în apropiere de Marea Neagră și de Delta Dunării, localitatea Jurilovca din județul Tulcea a câştigat titlul de sat cultural al României în acest an. A fost aleasă dintr-un număr de 13 sate rămase în finală, în cadrul unui concurs organizat de Asociaţia ‘Cele mai frumoase sate din România’.

De altfel, Jurilovca este din ce în ce mai căutată de turiști, atât români, cât și străini. Vin aici atrași de peisajele minunate, dar și de tradițiile locului, păstrate de lipoveni. Ce pot face turiștii la Jurilovca? Iarna sunt învățați să pescuiască la copcă sau se pot plimba cu sania. Primăvara, la Jurilovca, se organizează programe de birdwatching, precum și plimbări cu bicicleta sau caiacul. Vara este ideală pentru a relaxare. Liniște, soare și nisip se găsesc din plin la Gura Portiței, un adevărat colț de Rai. Turiștii se pot bucura aici atât de mare, cât și de Dunăre. Accesul se face cu vaporaşul, de la Jurilovca, sau cu maşina pe drumul de coastă. Turiștii se pot caza în căsuțe din lemn.

Toamna, în Jurilovca, se organizează Serbarea borşului de peşte. Anul trecut, de pildă, lipovenii au încercat să stabilească un record mondial, preparând borș de pește în 100 de ceaune.

În 2013, Jurilovca a fost declarată destinație europeană, iar anul trecut a primit din partea Comisiei Europene – ‘Premiul european de excelență pentru turism accesibil’.