Confidenţialitate

Liviu Dragnea vrea ca autorităţile să cerceteze cum a apărut în presă informaţia despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Președintele PSD, Liviu Dragnea, vrea ca autorităţile să cerceteze modul în care a apărut în presă informaţia despre memorandumul guvernamental secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Acesta a făcut anunțul într-o emisiune la România TV.

”Vorbim de un document confidenţial. Cine din Guvern i-a dat documentul? Eu nu-l aveam. Cum a ajuns la domnul Tăpălagă? Avea acces? Să vedem, începe cineva investigaţie? Bineînţeles că nu”, a spus Liviu Dragnea după ce a fost întrebat dacă va sesiza autorităţile.

Președintele PSD a vorbit în aceeași emisiune despre anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă după ce G4Media.ro a publicat, pe data de 18 aprilie, sub semnătura lui Cristian Pantazi, articolul care dezvăluia intenția Guvernului de a adopta un memorandum pentru mutarea ambasadei României e la Tel Aviv la Ierusalim.

”Informaţia privind posibila mutare a ambasadei la Ierusalim vine pe fondul apropiatei vizite oficiale pe care premierul Dăncilă o va face în Israel, în luna mai, au mai declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu nu a semnat acest act.

Mutarea ambasadei este o decizie de politică externă cu implicaţii semnificative asupra statutului internaţional al României. Discuţia a fost deschisă pe plan extern de preşedintele SUA, Donald Trump, care a anunţat o viitoare mutare a ambasadei americane la Ierusalim.

În România, poziţia preşedintelui Iohannis a fost extrem de precaută. Liviu Dragnea a declarat însă în mai multe rânduri că e de acord cu această mutare”, scria în articolul care continuă să nască numeroase dezbateri nu doar în spațiul public din România.

Poziția G4Media.ro după declarațiile lui Liviu Dragnea

Publicația online G4Media.ro a reacționat în urmă cu puțin timp la declarațiile făcute de Liviu Dragnea. În reacția asumată de redacție se precizează că ”G4Media.ro consideră că nu jurnaliștii care au dezvăluit existența acestui memorandum secret trebuie anchetați, ci se cer în continuare investigate circumstanțele secretizării unui document prin adoptarea căruia România a spart solidaritatea Uniunii Europene pe tema statutului orașului Ierusalim. Prin adoptarea memorandumului, România a schimbat linia de politică externă națională față de Israel și Palestina, punând în discuție respectarea normelor de drept internațional”.

”Este prima dată după episodul Năstase-Ciuvică din ianuarie 2002 când un reprezentant de prim prim rang al puterii amenință public un ziarist și sesizează, tot public, instituțiile statului cerând să fie declanșată o anchetă. Considerăm că amenințările domnului Liviu Dragnea reprezintă un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți. Domnul Dragnea s-a întrebat care sunt sursele G4Media.ro, atacând astfel una dintre regulile de bază ale meseriei de jurnalist, și anume confidențialitatea absolută a surselor de informație. G4Media.ro exclude orice discuție pe acesta temă și condamnă orice politician care manifestă lipsă de respect față de regulile activității de jurnalist.

Reamintim că domnul Dragnea a mai lansat un atac împotriva jurnalistului Dan Tăpălagă, în septembrie 2017, în plin control ANAF la HotNews.ro. La vremea respectivă, jurnalistul era editor coordonator la HotNews.ro: “Cine, ăla de spunea că stă cu dinții în gâtul nostru? În primul rând să spună toate sursele de finanțare, ale site-ului și ale dumnealui personal.”

Controlul ANAF la HotNews.ro a fost menționat în raportul Departamentului de Stat despre drepturile omului în România pe anul 2017: ”în luna iulie, inspectorii ANAF au început să investigheze RISE Project și HotNews.ro. Controlul ANAF a venit după o serie de articole ale celor două publicații despre tranzacții controversate în România și în străinătate a căror coordonare a fost atribuită lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și lider PSD. Mai multe ONG-uri și grupuri media independente au susținut că inspecția fiscului a avut scopul de a intimida organizațiile de presă”.

Având în vedere acest precedent, amenințările domnului Liviu Dragnea sunt cu atât mai îngrijorătoare. De când a preluat puterea, PSD s-a remarcat prin inițiative legislative menite să suprime instituții cheie într-o democrație și vocile critice din societate. A se vedea inițiativa legislativă referitoare la finanțarea ONG-urilor, legea defăimării anunțată chiar de liderul PSD, legile justiției și modificarea Codurilor.

Atragem atenția asupra riscului major ca exercitarea puterii în mod abuziv să devină regulă în România de azi, așa cum se întâmplă deja în țări cu deficit democratic precum Ungaria, Turcia și Rusia. Acestă instigare la suprimarea libertății de expresie a jurnaliștilor independenți este cu aât mai condamnabilă cu cât în spațiul UE s-au înmulțit agresiunile politicienilor și violențele de tip mafiot împotriva presei libere.

G4Media.ro își asigură cititorii că va urmări în continuare exclusiv interesul public. În cazul de față, mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă atât o temă de interes public, cât și o decizie de politică externă cu implicații semnificative pe termen lung. Prin dezvăluirea intenției Guvernului de a adopta în secret un memorandum pe această temă, G4Media.ro a abordat în mod legitim un subiect de interes public.

Prin urmare, G4Media.ro consideră că nu jurnaliștii care au dezvăluit existența acestui memorandum secret trebuie anchetați, ci se cer în continuare investigate circumstanțele secretizării unui document prin adoptarea căruia România a spart solidaritatea Uniunii Europene pe tema statutului orașului Ierusalim. Prin adoptarea memorandumului, România a schimbat linia de politică externă națională față de Israel și Palestina, punând în discuție respectarea normelor de drept internațional”.