Liviu Dragnea: Se va adopta OUG pentru amânarea termenului de depunere a declarației 600

Guvernul decalează cu o lună termenul pentru depunerea la Fisc a controversatei Declarații 600, anunță Liviu Dragnea.

Formularul prin care ar urma să se stabilească nivelul contribuției la pensii și sănătate pentru cei care câștigă din activități independente, din profesii liberale și din agricultură va putea fi depus până la 1 martie.

Modificările la Codul Fiscal ar urma să fie făcute de noul guvern, dacă va fi învestit până pe 31 ianuarie. Totodată, este luată în calcul varianta renunțării la acest formular, nu și la contribuțiile sociale.

Ordonanța anunțată de Liviu Dragnea a fost negociată într-o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă și cu actualul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa.

„Am solicitat că pe 31 ianuarie, în prima ședința de guvern, să se adopte o ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea că în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea declarației, cu condiția să găsească soluția că persoanele fizice care trebuiau să plateaca aceste contribuții să rămână asigurați în sistemul de asigurări și să găsească o soluție civilizată pentru a evita disconfortul celor care ar trebui să depună această declarație ”, a spus Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017 trebuie să depună, până la 31 ianuarie, Declaraţia 600, document care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Din estimarea ANAF, peste 200.000 de persoane ar avea obligațiade a o depune pentru ca să li se calculeze contribuția la pensie și asigurarea de sănătate pentru acest an.

Numărul celor care ajung în aceste zile nedumeriți la ghișee este însă mult mai mare – alte câteva sute de mii, care câștigă sume mici din activități independente sau din agricultură, urmează să opteze dacă o vor depune sau nu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS