Confidenţialitate

Liviu Dragnea pierde procesul cu Comisia Europeană la Tribunalul UE

La exact un an de la încarcerarea sa, Liviu Dragnea a pierdut procesul prin care ataca indirect raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Tel Drum.

Tribunalul UE arată că persoanele fizice, chiar dacă sunt vizate direct, nu au dreptul să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene.

Reamintim, cu doi ani în urmă, Liviu Dragnea atacase în justiție răspunsul Comisiei Europene la plângerea sa împotriva modalității în care a fost realizat raportul Oficiului de lupta antifraudă, care a dus la apariția dosarului de corupție Tel Drum.

Calea aleasă de Dragnea a fost una indirectă, fiindcă nu mai putea ataca direct raportul OLAF, termenul legal pentru această plângere fiind depășit.

El a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat și prezumția de nevinovăție.

Dosarul Tel Drum a fost deschis de DNA în 2018,  în baza raportului OLAF, cazul fiind considerat unul emblematic pentru fraudarea banilor europeni.

Biroul antifraudă sublinia atunci și cele mai frecvente metode de subtilizare a banilor europeni: corupția, conflictul de interese și manipularea licitațiilor de acordare a lucrărilor.

În acest dosar, Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dar ancheta nu s-a finalizat nici până acum cu o trimitere în judecată.