Liviu Dragnea mută la CCR conflictul parlamentarilor cu Parchetul General

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că va discuta astăzi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, despre o sesizare la Curtea Constituţională ca urmare a conflictului apărut dintre Comisia care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 şi Parchetul General. Dragnea consideră că parlamentarii din comisia de anchetă au fost „blocaţi” în această investigaţie, ca urmare vor prezenta plenului „un raport parţial”.

„Vom adopta o hotărâre în Parlament, în perioada următoare. De asemenea, o să vorbesc astăzi cu domnul Tăriceanu, să ne sfătuim, că trebuie să dăm curs solicitării comisiei de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la un conflict de natură constituţională”, a spus Liviu Dragnea la Craiova.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentarii din comisia de anchetă le-au cerut recent preşedinţilor celor două Camere să reclame la Curte existenţa unui conflict de natură constituţională între puterea legislativă şi cea judecătorească. Solicitarea a venit după ce procurorul general, Augustin Lazăr, a refuzat să le pună la dispoziţie dosarul alegerilor din 2009 clasat de Parchet. Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la atutudinea procurorilor.

Disputa a apărut întrucât în legislaţia actuală nu există un text de lege care să îl oblige pe procurorul general să trimită Parlamentului un dosar, fie şi clasat. Parlamentarii consideră însă că accesul la informaţii le-a fost îndrădit. La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, s-a adresat conducerii CSM pentru a-i cere să facă o sesizare de acelaşi tip, dar a fost refuzat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS