Liviu Dragnea explică de ce ar vrea să amâne tăierea unor taxe: România să nu intre într-un derapaj economic

Explicații de la liderul PSD, Liviu Dragnea,  după ce acesta i-a cerut premierului Dacian Cioloș să amâne, cu cel puțin un an, tăierea unor taxe care, în mod normal, ar fi trebuit eliminate de la 1 ianuarie 2017.

Între ele se numără reducerea TVA la 19%, eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei la carburanți – măsuri luate de guvernul Ponta.

Social-democratul e de părere că aceste măsuri trebuie amânate pentru a nu pune presiune pe bugetul de anul viitor care, cel mai probabil, va fi gestionat de un guvern majoritar PSD.

 

PSD intenţionează oricum să reducă TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, spune Liviu Dragnea.

Cât despre eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei la carburanţi, liderul PSD spune că ar trebui realizată doar după ce Guvernul se asigură că măsura se va reflecta în preţuri.

Liviu Dragnea a precizat că discuția cu Dacian Cioloș ar fi fost una constructivă.

„Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea primului ministru. Dincolo de supărarea firească, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor”, a spus Liviu Dragnea.

Potrivit Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2017 urma să intre în vigoare reducerea TVA la 19%  de la 20% în prezent.

Tot de anul viitor urma să fie eliminată taxa pe construcţii speciale, numită şi taxa pe stâlp, cu excepţia agriculturii. Taxa a fost introdusă de guvernul condus de Victor Ponta, de la 1 ianuarie 2014.

Iniţial, taxa a fost de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiilor, iar la începutul lui 2015 a fost redusă la 1%, nivel la care se află şi în prezent. Companiile din energie şi din agricultură sunt cele mai afectate de această taxă.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, plătită în prezent de orice şofer din România, a fost introdusă tot de guvernul condus de Victor Ponta, de la 1 aprilie 2014.

Codul Fiscal aprobat în 2015 de același Guvern Ponta prevedea eliminarea supraccizei tot de la 1 ianuarie 2017.

„Trebuie să ne asigurăm că o reducere a accizei are ca efect o reducere a preţului la pompă pentru cetăţeni. Vrem să ne asigurăm că o reducere a taxei se reflectă în preţurile respective, nu într-o creştere a profiturilor”, a spus Liviu Dragnea.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS