Confidenţialitate

Liviu Dragnea a dat în judecată Înalta Curte

Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel Bucureşti hotărârea Colegiului de conducere al Înaltei Curţi privind constituirea completelor de 5 judecători. Până acum nu a fost stabilit un termen de judecată.

La instanţa supremă a avut loc, astazi, primul termen în apelul din dosarul “Angajărilor fictive“, în care Liviu Dragnea a fost condamnat initial la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. La termenul de azi liderul PSD nu s-a prezentat, dar a cerut o amânare ca să îşi angajeze avocat. Următorul termen va fi pe 5 noiembrie.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a anunţat la acel moment că modificările legislative aduse Legii 304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori, aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

Săptămâna trecută, Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constitutionala în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte referitor la formarea completelor de cinci judecători de la Instanţa Supremă.