Confidenţialitate

Lista modificărilor aduse Codului Fiscal. Țigări și băutură mai scumpe, taxe pentru part-time mai mari și impozite pe câștiguri mai ridicate | AUDIO

De luni, se scumpesc țigările și băuturile alcoolice, odată cu majorarea accizelor la tutun și alcool. Iar taxele pentru contractele part-time vor fi mai mari. Sunt doar câteva dintre ultimele modificări aduse Codului Fiscal și care intră de la 1 august în vigoare.

Un pachet de țigări va fi mai scump cu 60 de bani și tot cu 60 de bani vom plăti mai mult pentru un litru de alcool. În cazul berii, scumpirile se vor resimți într-o lună-două, a spus la Europa FM, Giula Leferman, director executiv al Asociației Berarii României:

„Din punct de vedere al activității economice va mai dura până acând această creștere de taxe va fi parțial sau total transferată și în prețul produsului. Este rezonal să ne așteptăm, fie vorba de o taxă de consum, ca o majorare a taxei să se regăsească în majorarea prețului, așa cum se întâmplă și în celelalte sectoare, ea nu se poate întâmpla peste noapte. Aceste majorări de taxe ar fi trebuit în mod rezonabil de la 1 ianuarie și nicidecum de la 1 august, a fost o decizie neașteptată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot de luni, contractele part-time vor fi supraimpozitate. Contribuțiile la sănătate și pensii nu vor mai fi plătite de angajatori în funcție numărul de ore muncite, ci aceste taxe se vor raporta la salariul minim brut pe economie, chiar dacă salariații respectivi câștigă mai puțin de atât.

Sunt exceptați elevii și studenții cu vârsta până în 26 de ani, persoanele cu dizabilități și alte categorii cărora, prin lege, li se recunoaște posibilitatea de lucra mai puțin de 8 ore pe zi.

Guvernul speră ca prin această măsură să elimine munca la gri, adică situațiile în care salariații sunt încadrați cu câteva ore de muncă pe zi, dar de fapt lucrează cu normă întreagă.

În realitate însă, mulți oameni care lucrau part-time și-au pierdut deja locurile de muncă, a spus la Europa FM, consultantul fiscal, Adrian Bența:

„Realitatea ne arată că sunt desființate pe bandă rulantă contractele de muncă cu timp parțial fără ca în locul lor să se pună alte contracte cu 8 ore, cu normă întreagă, la salarii mai mari. Persoanele care făceau curățenie pe la firme, persoanele care mai făceau o reparație pe la instalațiile sanitare, pe la instalațiile electrice, acele contracte de muncă au fost desființate. Deci, la o primă vedere, primul efect este de fapt unul neplăcut, desființarea contractelor cu timp parțial, acest lucru înseamnă că acei oameni și-au pierdut joburile și încasări mai mici la buget.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot de la 1 august, facilitățile acordate angajaților din construcții și agricultură vor fi limitate. Aceștia vor fi obligați să plătească impozit pe venit și contribuții la sănătate dacă câștigă mai mult de 10.000 de lei pe lună, față de 30.000 de lei cât era până acum.

Și impozitele pe câștigurile din jocurile de noroc se majorează la 3% pentru câștiguri de până în 10.000 de lei lei, 20% pentru ce depășește această sumă și 40% pentru câștigurile de peste 66.750 de lei.

Citește și: Producătorii de bere, luați pe nepregătite de majorarea accizei: „Trebuia aplicată de la 1 ianuarie, contextul economic e oricum dificil” | AUDIO

Foto: Shutterstock