Confidenţialitate

Ligia Deca roagă profesorii să revină la ore: toate salariile din învăţământ cresc

Ministrul Educației a venit vineri cu exemple și explicații, după ce joi guvernanții au aprobat ordonanța de urgență cu măririle de salarii.

Ligia Deca a dat noi explicații și exemple. A spus că după majorarea de 1.000 de lei brut,  salariul mediu în învățământ se apropie acum de 8.500 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Toate salariile de baza cresc, și asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Mai mult decât atât, sporurile, în marea lor majoritate, creșterile procentuale se aplică pe această bază mărită. Ca o informație suplimentară, salariul mediu în educație, începând cu luna aceasta, crește până spre 8.500 de lei brut; dacă luăm în considerare întreg personalul din învățământ, acest salariu este în acest moment, după ordonanța 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național”.

Ministrul precizează că majorarea salariului unui debutant la nivelul celui mediu brut pe economie este menționată în nota de fundamentare a ordonanței adoptate joi. Aceasta va fi și baza lefurilor din învățământ, pe noua grilă de salarizare. Însă, vor exista 3 etape de majorare a veniturilor dascălilor, de anul viitor: cu 40 la sută în primul an, cu 30 la sută în doilea și încă 30 la sută în al treilea an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nota de fundamentare a ordonanței este că baza de plecare – și pe ea se construiesc toate celelalte salarii – este salariul mediu brut. A mai existat o discuție cu federațiile sindicale vis-à-vis de etapizările de creștere. Pentru că această creștere a salariului minim înseamnă – pe medie – o creștere cu 60% a salariilor din învățământ. Această creștere este asumată de Guvern ca întâmplându-se, în contextul economic curent, în trei tranșe: prima tranșă de la 1 ianuarie a anului viitor de 40%, urmate de alte două tranșe egale de 30% pentru 2025 și 2026”.

Guvernul a decis joi creșterea salariilor începând de luna aceasta cu 1.000 de lei brut pentru profesori și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală. Ei se apropie de 25% ca procent. Celelalte creșteri pentru personalul didactic sunt între 18 și 25 la sută. Dacă adunăm și partea de sporuri sau majorări, trecem și de acest procent.”

În final, ministrul Ligia Deca a făcut un apel către profesori,  rugându-i să reia cursurile, pentru ca susținerea examenelor naționale de a VIII-a și a XII-a să nu fie decalată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Pentru a putea să rămânem în acest calendar, să ne putem întoarcem cu toții în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situația, va trebui să ne gândim la prelungiri. Ca toți elevii să-și poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții. Elevi de clasa a VIII-a avem aproximativ 183.000. Elevi de clasa a XII-a avem aproximativ 142.000. Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne reîntoarcem la școală.”

Ministrul a menţionat că până în 9 iunie se va şti dacă se păstrează calendarul actual de examene naţionale.