Confidenţialitate

Ligia Deca, la Misiunea Verde: Până în 2025 vom vedea primele școli verzi în România | AUDIO

Mai mult de două treimi dintre copii din România (67%) sunt îngrijoraţi de calitatea aerului pe care-l respiră, iar 78% dintre aceştia sunt dispuşi să facă schimbări în viaţa lor pentru a reduce daunele aduse mediului. În plus, 63% dintre ei nu cred că politicienii acţionează pentru a preveni şi a reduce problemele climatice şi de mediu – arată un studiu al organizației Salvaţi Copiii România.

Doar 42% cred că primesc suficiente informaţii despre probleme climatice şi de mediu la şcoală. Ce îi interesează pe copiii noștri? Poluarea aerului, defrişarea- pentru care doresc ca Guvernul să ia măsuri imediate, urmează deşertificarea, încălzirea globală şi risipa de alimente.

76% dintre copiii din România vor sa învețe despre mediu și clima de la scoala. Și ar fi interesați sa afle informatii si despre refugiatii climatici, despre care stiu puțin sau deloc. Cu cât şcoala oferă mai multe informaţii, cu atât creşte preocuparea copiilor pentru toate probleme de mediu, arată studiul.

Printre recomandările copiilor pentru politici adecvate de limitare a schimbărilor climatice se numără reducerea folosirii combustibililor fosili şi tranziţia către energia regenerabilă şi ecologică, precum şi promovarea transportului public ca metodă de reducere a emisiilor, mai transmite Salvaţi Copiii.

Într-o țara cu 19 măsuri de infringement pentru mediu, în care oamenii își arunca gunoiul în râuri și pe campii si în care adultii ii ridiculizează pe cei care cred în schimbările climatice, se lansează Raportul “Educația pentru schimbările climatice”, de către Administrația Prezidențială.

Președintele României a promulgat luni, 10 ianuarie 2022, legea care pune bazele unei strategii privind educația pentru mediu și încurajează formarea de competențe de mediu în rândul elevilor, prin includerea acestora în domeniile de competențe ale curriculumului național pentru învățământul primar și gimnazial. Raportul ”Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” reprezintă un prim pas pentru a dezvolta concret această strategie.

Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Departamentului de Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, a explicat în Misiunea Verde ce presupune raportul și cum putem să contribuim fiecare dintre noi la strategia României în domeniul educației pentru mediu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul “Educația pentru schimbările climatice” poate să fie consultat online pe site-ul Administrației Prezidențiale

FOTO: Administrația Prezidențială