Confidenţialitate

Ligia Deca, despre suspendarea grevei din învățământ: Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația | VIDEO

Ministrul Educației numește suspendarea grevei din învățământ o victorie a tuturor celor care au susținut educația în ultimele săptămâni.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am marea plăcere să fiu azi în fața dumneavoastră pentru că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar aș spune eu și o dovadă că importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce mai mult. Avem toate elementele de care avem nevoie: susținerea societății, un pachet nou de legi care aduc reforme importante, o finanțare fără precedent”, a spus luni ministrul Educației – Ligia Deca.

Ligia Deca: „Dacă pe medie creșterea este puțin peste 25%, vedem creșteri importante la debutanți, care au cea mai mare creștere procentuală: peste 30%. Cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult – și este normal să fie așa”

Ministrul Educației a anunțat că Guvernul a adoptat azi două ordonanțe de Guvern prin care salariile din Educație vor crește – în medie – cu 25 de procente, iar cadrele didactice și nedidactice vor primi prime pentru cariera didactică și prime profesionale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În esență, dacă pe medie creșterea este puțin peste 25%, vedem creșteri importante la debutanți, care au cea mai mare creștere procentuală: peste 30% – 31,7%. Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult – și este normal să fie așa și este un principiu discutat și agreat cu toți cei prezenți la masa negocierilor. Efortul bugetar este la nivelul creșterii de 25% și cred că este un prim pas și pentru ceea ce va însemna reașezarea grilei în noua lege a salarizării”, a mai spus ministrul Educației.

Ligia Deca, despre examenele naționale

În plus, mai spune ministrul Educației, viitoarea lege a salarizării va stabili că salariul unui debutant va fi salariul mediu pe economie. Totodată, Ligia Deca, anunță că examenele naționale își vor urma acum calendarul stabilit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În acest moment, odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal urmând să urmeze toate etapele firești: încheierea situației școlare, Evaluarea Națională – care începe cu probele scrise de luni 19 iunie și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a explicat Ligia Deca.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ministrul Educației: Creșteri salariale, în medie, de peste 25% | VIDEO