Confidenţialitate

Ligia Deca: Centrele de examen în care au fost fotografiate și făcute publice subiectele la BAC în timpul evaluării au fost identificate | AUDIO

Centrele de examen de unde s-au scurs subiectele la Bacalaureat chiar în timpul desfășurării examenelor au fost identificate, iar într-unul dintre cazuri a intervenit deja Parchetul, spune ministrul Educației – Ligia Deca.

Ligia Deca precizează că s-au făcut mai multe verificări

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am identificat centrele din care subiectele au fost făcute publice pentru că acele foi de examen au un watermark care menționează numărul centrului. Am făcut făcut investigații prin intermediul inspectoratelor – în unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri s-a intrat… mă rog, înțeleg că Parchetul s-a sesizat într-un astfel de caz”, a explicat ministrul Educației.

Ministrul Educației: „Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasturi”

Ministrul Educației spune că s-au folosit camere video minuscule ascunse în nasturi și promite că pe viitor se vor lua măsuri astfel încât astfel de echipamente să poată fi ușor depistate la intrarea în sala de examen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasturi. Este vorba despre căști care se află tot așa microscopic și sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către comisii. În astfel de cazuri, avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații”, a mai explicat ministrul Educației.

Analiză a Corpului de Control la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală, unde lucrările a 70 de elevi ar fi fost anulate la Limba și Literatura Română

Ministrul Educației a mai anunțat că a trimis Corpul de Control la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București, acolo unde lucrările a 70 de elevi ar fi fost anulate la Limba și Literatura Română.
Elevii au încadrat greșit pe foaie de examen sintagma „Examenul Național de Bacalaureat”.

Unii au scris pe un rând „Examen Național de”, iar dedesubt cuvântul „Bacalaureat”, în condițiile în care pe al doilea rând trebuia să figureze și prepoziția „de”. Pentru a nu fi interpretat drept semn, lucrările le-au fost anulate.

Ministrul Ligia Deca vrea să afle dacă s-au respectat procedurile în acest caz

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem un prim raport din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București care a analizat toate tipurile de lucrări anulate și cele anulate care aveau numai primă filă și cele care aveau mai multe file, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra a aceea ce s-a întâmplat acolo. Am trimis și Corpul de Control al Ministerului Educației. În măsura în care aceste anulări au fost făcute conform procedurii, o să analizeze Corpul de Control și vom clarifica această situație inclusiv public. Cred că trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii să nu aibă un motiv suplimentar de stres la examenele naționale”, a mai explicat Ligia Deca.

Elevii de la Colegiul Gheorghe Șincai s-au plans că lucrările le-au fost anulate după o oră de scris și au fost puși să-și rescrie lucrările, dar timpul de lucru nu a mai fost prelungit, iar unii dintre ei nu au putut rezolva și subiectul al III-lea, care avea cel mai mare punctaj.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Un sfert din elevii care au susținut examene de Evaluare Națională au avut medii sub 5. Explicația ministrului Educației | AUDIO