Liga 1: Jumătate dintre echipe riscă falimentul din cauza coronavirusului, potrivit GSP

În cazul în care criza noului coronavirus se va extinde şi va duce la suspendarea definitivă a campionatului Ligii 1, o parte dintre echipe riscă falimentul, cele mai expuse fiind echipele din play-out, potrivit unei analize a Gazetei Sporturilor.

28 de milioane de euro, fără TVA, achită televiziunile deţinătoare de drepturi pentru difuzarea meciurilor din Liga 1. Cu sezonul suspendat, viaţa unora dintre echipe este ameninţată, arată GSP. Asta pentru că bugete viitoare ar urma să fie puternic afectate.

Regulamentul prevede ca televiziunile să achite integral drepturile TV pentru competiţia în curs, lucru care s-a şi întâmplat, garantând echipelor faptul că vor încasa banii conform planului pentru sezonul aferent.

Modificarea va apărea, însă, în bugetele pentru anul viitor.

În cazul unei suspendări definitive, sumele aferente jumătăţii de sezon anulate ar urma să fie scăzute din contractul pentru anul următor, ceea ce înseamnă o pierdere totală de 7.5 milioane euro pentru Liga 1, notează GSP.

În Liga 1, sunt echipe a căror pondere a banilor din drepturile TV reprezintă peste 50% din bugetul anual, precum Viitorul, Chindia, Hermannstadt, Voluntari, Poli Iaşi sau Academica Clinceni (play-out), dar şi a unor formaţii de play-off (Gaz Metan sau FC Botoşani).

Cele mai ferite sunt cluburile puternice, anume CFR Cluj, FCSB, Craiova, al căror buget se bazează şi pe alte venituri. Totuşi, şi ele ar putea fi afectate serios.

Echipele din Liga 1 produc puţini bani din activităţile comerciale şi din vânzarea de bilete, mai notează Gazeta Sporturilor.

18% din veniturile totale vin din sponsorizări şi publicitate, 8% din bilete şi doar 4% din activităţi comerciale şi marketing.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS