Liderul Cataloniei: Declaraţia de independenţă, în câteva zile

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a declarat, într-un interviu acordat BBC, că guvernul pe care îl conduce se pregăteşte să declare independenţa acestei regiuni spaniole în câteva zile, cel mai probabil ‘la sfârşitul săptămânii sau la începutul celei viitoare’.

Oficialul de la Barcelona aşteaptă rezultatele oficiale ale recentului referendum pe tema secesiunii. Mai sunt de contabilizat voturile din străinătate’.

În opinia sa, o reacţie de opoziţie din partea guvernului central de la Madrid ar constitui o ‘nouă greşeală’, care s-ar adăuga unei ‘lungi liste de erori’.

Deja expusă separatismului în Ţara Bascilor, Spania se confruntă, de la începutul lunii septembrie, cu cea mai gravă criză politică de după lovitura de stat militară eşuată la 23 februarie 1981.

Carles Puigdemont şi întregul executiv catalan sunt vizaţi deja de o anchetă penală pentru ‘nesupunere, încălcarea atribuţiilor şi deturnare de fonduri publice’ în legătură cu organizarea consultării populare.

Într-un rar discurs televizat către naţiune, regele Spaniei i-a criticat, marţi seară, pe organizatorii recentului referendum pe tema independenţei în Catalonia, potrivit El Pais.

Felipe al VI-lea consideră că liderii regiunii au acţionat ‘în afara legii şi democraţiei’, divizând societatea.

Suveranul a precizat că, în aceste condiţii, este necesar ca statul să asigure ordinea constituţională şi corecta funcţionare a instituţiilor în Catalonia.

Felipe a admis că situaţia din Spania este ‘extrem de gravă’ şi a îndemnat la unitate.

Regele a reproşat ‘comportamentul iresponsabil’ al liderilor guvernului regional de la Barcelona, punând în pericol economia regiunii şi a întregii Spanii.

Sute de mii de persoane protestau în Catalonia la orele serii, după o zi de grevă generală, faţă de violenţele poliţiei în referendumul de duminică, în timpul căruia au fost rănite aproape 900 de persoane. Guvernul de la Madrid a acuzat ilegalitatea consultării populare.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS