Confidenţialitate

Liderii Uniunii Europene discută despre introducerea pașapoartelor de vaccinare, pentru a revigora turismul

Părerile cu privire la introducerea pașapoartelor de vaccinare sunt însă împărțite. În timp ce Grecia și Spania insistă ca Uniunea Europeană să aprobe folosirea unui astfel de certificat, Germania și Franța susțin că nu vor accepta acordarea de previlegii persoanelor vaccinate.

Nu va fi ușor ca liderii europeni să ajungă la un consens în privința pașapoartelor de vaccinare. Oficialii Uniunii trebuie să analizeze multe aspecte: de exemplu dacă aceste certificate vor fi acceptate la nivel internațional, dacă vor fi sub formă digitală, așa cum vrea Asociația Internațională de Transport Aerian și în ce moment ar trebui emise: după prima doză de vaccin, sau după a doua.

Agenția Reuters amintește că încă nu se știe dacă persoanele deja vaccinate, chiar dacă nu mai sunt vulnerabile în fața SARS-CoV-2, ar mai putea fi purtătoare ale coronavirusului.

Grecia și Spania, țări dependente de turism, insistă ca aceste pașaporte de vaccinare să fie aprobate cât mai repede.

Franța, unde curentul anti-vaccinare este destul de puternic, consideră că introducerea acestor pașapoarte este prematură și nu ar fi corect să li se restrângă dreptul de liberă circulație celor care nu s-au vaccinat.

Cancelarul german Angela Merkel a transmis, de asemenea, că numărul persoanelor vaccinate este încă mic, iar cele două grupuri de persoane, vaccinați și nevaccinați, nu ar trebui tratate diferit.

Până la un acord la nivel european, fiecare acționează pe cont propriu. La începutul acestei luni, de exemplu, Grecia și Israel au semnat un acord privind relaxarea restricțiile de călătorie în Grecia pentru israelienii care prezintă dovada vaccinării anti-COVID.