Confidenţialitate

Liderii unioniștilor au făcut turul partidelor pentru a discuta despre cererile lor; PNL nu a participat la discuții

Liderii unionistilor – cei care cer unirea Romaniei cu Republica Moldova – au facut turul partidelor pentru a discuta despre cererile lor. Au fost purtate discutii cu toate partidele, mai putin cu Partidul National Liberal. Intalnirile au venit dupa ce, sambata, marsul pentru unire s-a incheiat cu violente, in Piata Victoriei. Mai multi lideri ai unionistilor au fost arestati si amendati, dupa un conflict cu jandarmii. Dupa mars, aproape 150 de tineri au montat corturi in Piata Universitatii, iar noapte de sambata spre duminica au petrecut-o in piata.

Unionistii cer organizarea unui referendum in Republica Moldova, in 2018, prin care oamenii sa fie intrebati daca vor unirea cu Romania, dar si înfiinţarea – la Bucuresti – a unui Oficiu pentru Moldova, în subordinea premierului.

Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, afirmă ca cererile unionistilor pot fi puse in practica. ”Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, i-a avertizat, insa pe unionisti ca un referendum in Republica Moldova poate fi o masura riscanta. ”Nu vă jucaţi cu referendumurile. Eu abia am trecut unul cu 51,6%, pe o chestiune foarte populară. Părarea mea este că trebuie lansat la momentul potrivit, iar cei care îl lansează şi stimulează trebuie să ştie exact care este momentul potrivit, pentru a fi un succes”, a afirmat Traian Băsescu.

Dupa terminarea dicutiilor cu partidele politice, cele aproape 100 de corturi montate sambata dupa amiaza in Piata Universitatii au fost stranse.

”În afară de PNL, am fost la toate sediile. Sunt şapte partide care candidează integral la aceste alegeri şi mergem la ele. Cu PNL, această tăcere este îngrijorătoare. Dacă aceasta este atitudinea lor nu putem decât să rămânem consternaţi, dar credem noi că o să fim primiţi mâine sau poimâine sau în zilele următoare de către doamna Alina Girghiu. E un semn de respect faţă de românii basarabeni şi faţă de toată mişcarea unionistă de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat liderul unionistilor, George Simion.